"POŠTUJEMO PROCEDURU"

Uprava policije: Stojanović predložio i kandidate koje je sugerisao Katnić

Iz Uprave policije su pozvali Katnića da saopšti ko su lica koja protiv njega vode specijalni rat kako bi i policija, u dijelu svojih nadležnosti, protiv njih preduzela konkretne aktivnosti
178 pregleda 36 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2016. 21:30h

Uprava policije negirala je navode glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića saopštene na sjednici Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu.

Katnić je na sjednici rekao da je do sada predlagao četiri ili pet kandidata za šefa specijalnog policijskog tima, ali da je to direktor policije Slavko Stojanović odbio.

Iz Uprave policije je saopšteno da se ne radi o nikakvim pregovorima o postavljenju rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja koji su propali.

"Ovdje je u pitanju klasična zamjena teza. Direktor Uprave policije MUP-a (Slavko Stojanović) poštuje proceduru koju propisuje Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu koji je jasan. Naime, shodno čl. 26 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, rukovodioca ovog Policijskog odjeljenja postavlja direktor Uprave policije, uz saglasnost Glavnog specijalnog tužioca. Direktor Uprave policije je, shodno tome, Glavnom specijalnom tužiocu uputio četiri predloga na saglasnost radi postavljenja rukovodioca ovog Policijskog odjeljenja koje Glavni specijalni tužilac nije prihvatio, odnosno na koje nije dao saglasnost. Dakle, Glavni specijalni tužilac shodno Zakonu, ne može direktoru da predlaže kandidate za rukovodioca ovog Policijskog odjeljenja, kao što ni direktor ne može dati saglasnost na takve predloge Glavnog specijalnog tužioca jer to nije predviđeno ovim Zakonom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se prilikom predlaganja kandidata direktor policije "rukovodio dokazanim rezultatima rada koje su ovi policijski službenici do sada ostvarili".

"A u pitanju su profesionalci sa iskustvom, vještinama i stručnim znanjima posebno iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Konkretno, kandidati koje je direktor predložio radi postavljenja za rukovodioca ovog Policijskog odjeljenja su postupali u predmetima otkrivanja i suzbijanja visoke korupcije iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva i sa njima je Specijalno državno tužilaštvo upravo radilo na tim predmetima, a radi se o predmetima koji su realizovani u drugoj polovini 2015. i početkom 2016. godine. U radu u ovim predmetima predloženi policijski službenici su učestvovali i po par godina, s obzirom da su se istražne radnje u pojedinim predmetima sprovodile duži vremenski period koji obuhvata i period prije postavljenja Glavnog specijalnog tužioca, i u kom periodu je veći broj tih predmeta već bio policijski riješen".

Iz Uprave policije dodaju da Dragan Radonjić nije jedan od kandidata za rukovodioca Policijskog odjeljenja koje je direktor predložio, odnosno uputio na saglasnost Glavnom specijalnom tužiocu, te da Glavni specijalni tužilac ne može dati saglasnost za njegovo postavljenje jer takvu mogućnost ovaj Zakon ne predviđa.

"Radi pojašnjenja navodimo da je tačno da je g-din Katnić prvobitno sugerisao dva kandidata za rukovodioca ovog Policijskog odjeljenja a među kojima nije bio Radonjić, a čije reference, iako izuzetno profesionalne, nisu uskostručno vezane za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Direktor je želio da da prednost kandidatima o kojima je bilo riječi, dakle kojima je to specijalnost, ali je Katnić odbio te kandidate. Direktor je onda bio spreman da se nađe kompromisno rješenje i predložio je kandidate koja je Katnić prethodno sugerisao ali je on to kasnije odbio.

Iz Uprave policije su pozvali Katnića da saopšti ko su lica koja protiv njega vode specijalni rat kako bi i policija, u dijelu svojih nadležnosti, protiv njih preduzela konkretne aktivnosti.

"Molimo Katnića da pojasni javnosti na što je mislio kada je kazao da je problem kojem će se "carstvu" kandidat za rukovodioca ovog Policijskog odjeljenja prikloniti, a samim tim i koja su to "carstva" koja je spominjao. Uprava policije, kao što je bila i do sada, ostaje otvorena za dijalog i postupanje na način na koji je to obavezna, odnosno kako je propisano ovim Zakonom kao i drugim zakonima na osnovu kojih je policija dužna da postupa. Rješavanje ovog pitanje nije opterećivalo niti može ubuduće da opterećuje saradnju policije i tužilaštva. Saradnju policije i tužilaštva cijenimo kvalitetnom i profesionalnom, sa konkretnim rezultatima postignutim u prethodnom periodu, što je Katnić i sam više puta izjavio", zajključuje se u saopštrenju Uprave policije.

Preporučujemo za Vas