Advokatska komora: Našem kolegi je pritvor određen nezakonito

O lišenju slobode, kako se navodi, nije službeno obaviještena Advokatska komora, što je takođe bila zakonska obaveza suda da to učini bez odlaganja
65 pregleda 5 komentar(a)
hotel Grahovo, Foto: Svetlana Mandić
hotel Grahovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.02.2016. 16:02h

Povodom lišenja slobode i donošenja rješenja o određivanju pritvora u odnosu na advokata Danila Kovačevća, iz Nikšića, reagovao je Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio je Kovačeviću, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja.

"Prilikom donošenja rješenja o određivanju pritvora došlo je do grubog kršenja odredbe člana 23 Zakona o advokaturi, kojim je propisano da 'advokat može biti lišen slobode za kriviča djela u vezi sa vršenjem advokatske djelatnosti, samo po odluci vijeća nadležnog suda'. Kako je u konkretnom slučaju pritvor našem kolegi određen povodom radnji koje je preduzeo u vršenju advokatske djelatnosti, a pomenutom odredbom je izričito propisano da mu pritvor u takvim slučajevima može biti određen samo po odluci vijeća nadležnog suda, ovakvo rješenje o određivanju pritvora je donijeto na nezakonit način, jer ga je donio sudija za istragu", navodi se u reagovanju Advokatske komore, koje potpisuje predsjednik Zoran Begović.

O lišenju slobode, kako se navodi, nije službeno obaviještena Advokatska komora, što je takođe bila zakonska obaveza suda da to učini bez odlaganja.

Iz Advokatske komore navode da su na taj način nadležni državni organi grubo prekršili Ustavom zagarantovana prava...

"Sve navedeno nedvosmisleno ukazuje da je advokatu Kovačević Danilu pritvor neustavno i nezakonito određen, iz kog razloga zahtijevamo njegovo neodložno puštanje na slobodu i istovremeno izražavamo nezadovoljstvo ovakvim odnosom nadležnih organa prema advokatskoj profesiji", navodi se u reagovanju.

Danilo Kovačević uhapšen je u predmetu Grahovo. U istoj aferi, zbog sumnje u zloupotrebe prilikom prodaje preko 5,7 miliona kvadratnih zemlje i hotela, uhapšeni su načelnik nikšićke Uprave za nekretnine Krsto Nikolić, njegova bivša službenica Radica Malović, zaposlena u nikšićkoj Poreskoj upravi Suzana Bulajić, radnici Zemljoradničke zadruge Grahovo Zdravko Bošković (55), Dušanka Živković (53), Vasiljka Milović i Ranka Milović (48).

Bulajić, Živković i njene koleginice Milović, nakon saslušanja u Tužilaštvu puštene su na slobodu. Nalogom o sprovođenju istrage obuhvaćen je i rukovodilac Uprava prihoda Nikšić, Slobodan Popović.

Iz Specijalnog tužilaštva tvrde da je prodajom zemlje na Grahovu država oštećena za 10 miliona eura.

Bonus video: