Katnić: Protiv mene vode rat oni protiv kojih se vodi istraga

Katnić je objasnio da je nesporazum u javnosti nastao tako što je sporazumno priznanje krivice sa optuženima protumačeno kao da će im biti oproštena korist koju su nezakonito stekli.
0 komentar(a)
Milivoje katnić, Foto: Luka Zeković
Milivoje katnić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.02.2016. 14:52h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da se danonoćno vodi specijalni rat protiv njega i njegovih saradnika u tužilaštvu od strane onih koji treba da budu krivično gonjeni.

Katnić je izrazio nadu da će dobiti pomoć ANB.

"Očekujem pomoć od onih koji rade kontraobavještajnu zaštitu i ako je ne dobijem opet ću pobijediti one protiv kojih je pravda krenula", rekao je Katnić prilikom rasprave o problemima koji su nastali u imenovanju šefa specijalnog policijskog tima.

On je rekao da ga svrstavaju u razne klanove ali da on nema mrlje u karijeri i da će nastaviti započeti posao.

Katnić nije bio spreman da novinarima kaže ko su osobe koje stoje iza specijalnog rata protiv njega pravdajući se umorom. On je naveo da se protiv Specijalnog tužilaštva vodi specijalni rat i zbog istraga koje ono sprovodi u Budvi. Komentarišući spekulacije u javnosti oko sporazumnog priznanja krivice, Katnić je objasnio "da oni koji nezakonito rade imaju interesa da Specijalno tužilaštvo ovdje stane".

Katnić je rekao da je do sada predlagao četiri ili pet kandidata za šefa specijalnog policijskog tima, ali da je to direktor policije Slavko Stojanović odbio.

On je objasnio da je na kraju za to mjesto predložio šefa odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Uprave policije Dragana Radonjića, ali da je Stojanović i to odbio. Nakon toga je direktor policije za šefa specijalnog policijskog tima predložio policijske službenike koje je ranije Katnić nudio, a Stojanoviću su bili neprihvatljivi.

Specijalni tužilac je kazao da rješenja ovog problema očekuje od Vlade u okviru koje je Uprava policije i da on više nema o čemu da pregovara na tu temu sa Stojanovićem.

"Ovo traje pola godine i ovo je smišljeno, ja to više neću da trpim. Problem je kome će se taj kandidat "carstvu" prikloniti. Molim da mi se obezbijedi tim, da mogu da radim", kazao je Katnić.

On je poručio je da će sva nezakonito stečena imovinska korist biti oduzeta od osoba koje su pod krivičnom istragom.

On je objasnio da se to odnosi i na predmete koje je to tužilaštvo pokrenulo u Budvi, protiv osumnjičenih za krivična djela počinjenma u Opštini Budva.

Specijalni tužilac je objasnio da je nesporazum u javnosti nastao tako što je sporazumno priznanje krivice koje je to tužilaštvo sklopilo sa pojedinim osumnjičenim oobama, protumačeno kao da će im biti oproštena korist koju su nezakonito stekli.

Katnić je rekao da će oni novac koji su stekli na štetu pravnih lica i opštine, morati da vrate, a da se paralelno sa tim vode i finansijske istrage. Njima bi trebalo da se utvrdi da li su kriminalnom aktivnošću te osobe stekle korist koja će takođe biti oduzeta. Sve to u slučaju da Viši sud u Podgorici potvrdi sporazum koji je tužilaštvo sklopilo sa optuženima.

Odbor za politički sistem u Skupštini završio je saslušanje o sporazumnom priznanju krivice i problemima u imenovanju šefa specijalnog policijskog tima.

Bonus video: