Ko će se prvi naplatiti od „strateških investitora”?

Zbog duga od milion i po eura koji država ne može naplatiti , stavljena je hipoteka na zemlju kompanija Property Investments, Adriatic Investments i Good Location
131 pregleda 6 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2016. 20:22h

Mreža firmi povezanih sa pritvorenim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić, najveći su poreski dužnici prema Opštini Budva.

Zbog duga većeg od milion i po eura koji država ne može naplatiti , stavljena je hipoteka na zemlju kompanija Property Investments, Adriatic Investments i Good Location Properties.

Prethodno, podgorički Viši sud po nalogu Specijalnog tužilaštva donio je mjeru zabrane raspolaganja tom imovinom, zbog istrage o višemilionskim malverzacijama.

Kompanija Good Location Properties na ime poreza duguje 850.000 eura.

Hipoteku na 35.000 kvadrata zemljišnog kompleksa na periferije Budve - lokelitet Velja ploča, prva je upisala država poreskog duga od 743.937 eura.

Istu mjeru zatim je primijenila i Opština, stavljajući hipoteku na ime poreskog duga od 109.329 eura.

Tu firmu osnovala je istoimena kompanija sa Floride, a na tom kompleksu nije izgrađeno ništa.

Iako je parcela od tamošnjih mještana kupljena još 2007. godine, od velikih planova i brojnih najava ostao je samo neizmireni dug...

Veliki poreski dužnik je i firma Property Invemsnets - ona Opštini duguje više od pola miliona eura.

Opština je još 2014. upisala hipoteku, a posljednje dvije zabilježbe zbog duga na ime poreza na imovinu upisane su u avgustu 2015. godine, na iznos od 352.299 eura.

Krajem okotobra iste godine, lokalna uprava stavila je hipoteku na iznos od dodatnih 44.000 eura, pošto je obračunato i dugovanje za 2015.

U vlasništvu Property Investmentsa je parcela od 9.432 kvadrata u Lučicama. Osnivači te kompanije “sakriveni” su iza kompnije Blunt International.

Ništa bolja situacija nije ni sa sestrinskom kompanijom Adriatic Investments, koja gazduje zemljišnim kompleksom od 9.205 kvadrata. Ta parcela nalazi se tik do zemlje Property Investmentsa.

Opština je stavila tapiju i na tu parcelu zbog preskog duga od 80.000 eura.

Posljednja blokada na iznos od 17.000 eura upisana je krajem oktobra prošle godine.

Posljednja blokada na iznos od 17.000 eura upisana je krajem oktobra prošle godine

Jedini uredni poreski platiša od četiri navodno povezane firme koje su pod tužilačkom istragom je kompnija Fifth Avenue.

Kompaniju je osnovala istoimena firma iz Velike Britanije, a u njihovom posjedu su parcele od 1.000 i 2.500 kvadrata, na Bečićkoj plaži kao i poslovni prostori na Svetom Stefanu.

Prema nezvaničnim informacijama, dosadašnja istraga pokazuje da je organizovana kriminalna grupa na čelu sa Marovićem obavila višemilionsku malverzaciju kupovinom atraktivnih zemljišnih parcela i navodnu prevaru gotovo 20 imućnih porodica.

Kupovinom tih kompleksa na najatraktivnijim pozicijama u vrijeme kupoprodajne groznice od 2007. do 2009. preko firmi čiji se vlasnici kriju iza ofšor firmi sa egzotičnih ostrva, brojni mještani ostajali su bez ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmire kreditna dugovanja kompanija koje je zastupala Ilinčićeva.

Isti izvor tvrdi da je Specijalno tužilaštvo kroz istragu o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vještici, a nakon izjava brojnih svjedoka, interesovanje usmjerilo i na Property Investment.

Nakon toga, tužioci su istragu nedavno proširili i na još nekoliko firmi, za koje postoji ozbiljne indicije da iza njih stoji Marović.

Bonus video: