Kad nagrada postane kazna: Najbolji NFL igrač i pojedena zarada

Postoji takozvano “jock tax” poresko pravilo, koje se sprovodi prema profesionalnim sportistima. Slično pravilo primjenjuje se i na obične ljude koji posluju van granica države u kojoj žive, ali se ono rijetko primjenjuje
131 pregleda 1 komentar(a)
Kem Njuton, Foto: Reuters
Kem Njuton, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2016. 18:34h

Pejton Mening je nakon poraza od Sijetl Sihoksa, u 48. izdanju Superboula (igranom prije dvije godine), morao da plati državi Nju Džersi oko 47 hiljada dolara, na zaradu od 46 hiljada

Njegov mlađi kolega i protivnik u nedavno završenom jubilarnom 50. Superboulu, Kem Njuton mora da uplati državi Kaliforniji čak 159.000 dolara, poslije poraza Karolina Pantersa od Denver Bronkosa. To je porez od skoro nevjerovatnih 200 odsto.

O čemu je zapravo riječ?

Postoji takozvano “jock tax” poresko pravila koje se sprovodi prema onima koji posluju van granica države u kojoj žive, ali se ono rijetko primjenjuje na "obične ljude", ali vrlo striktno kada su u pitanju profesionalni sportisti.

Prema “jock tax” pravilu, računaju se radni dani unutar države, u odnosu na broj ukupnih radnih dana u godini. Zatim se to pomnoži sa platom igrača i na to sve se doda poreska stopa na prihod države u kojoj je sportista provodio svoj radni dan.

Kem Njuton je u junu 2015. godine produžio ugovor sa Karolinom, prema kojem će inkasirati 103,8 miliona dolara.

Njuton je dobio bonus od 59.000 dolara za 17. nedjelju regularnog dijela sezone i preko 70. 000 dolara za bonuse u plejofu.

Plata ovogodišnjeg najboljeg igrača sezone za 2016. godinu iznosila je 13 miliona dolara plus 7 miliona dolara, koji su dio bonusa za potpisivanje produženja ugovora, i koji se tek sad naplaćuje od ukupnog bonusa za potpisivanje produženja od 22,5 miliona.

U konačni obračun koji Njuton uplaćuje Kaliforniji uzeta je i “olakšavajuća okolnost” da je sledeće sezone 17. nedjelja NFL lige u 2017. godini, čime će kvoterbek Pantersa od poreza poštedjeti 765 hiljada dolara.

Da je Karolina osvojila Super Boul, Kem bi bio bogatiji za 102.000 dolara bonusa, ovako poražen je dobio samo polovinu te sume.

Da bi se još dodatno pojasnio razlog “jock taxa”, treba uzeti i sljedeće podatke.

Karolina Pantersi imaju 206 radnih dana u 2016. godini. To podrazumijeva pored regularne sezone i eventualnog doigravanja i organizovanje raznih aktivnosti kluba, kojima Njuton mora da prisustvuje, kako ne bi izgubio pola miliona dolara.

Sedam od tih 206 dana je već proveo u Kaliforniji, tokom Superboula, i u 2016. godini imaće dodatno još četiri dana prilikom gostovanja Pantersa u Ouklandu i Los Anđelesu (protiv Rajdersa i Ramsa), dok San Francisko Fortinajnerse dočekuju kao domaćini.

Da bi utvrdili koliko će Njuton platiti Kaliforniji samo za Super Bowl, treba ignorisat takmičarske dane za 2016. sezonu, kao da se igraju negdje drugo. Gledajući na sedam dana koje je Njuton proveo u Kaliforniji za Superboul, on bi platio državi 88.000 dolara od 102.000 dolara da su Pantersi pobijedili, ali će platii 87.800 dolara iako mu je bonus 51.000.

Krajnji rezultat: Njuton bi platio Kaliforniji 86.3% poreza od njegove zarade za Superboul da su pobijedili, ali je poraz značio da je porez čak 172.2%. I na kraju će morati da plati Poreskoj službi 40.5% od svih svojih zarada.

Bonus video: