Stari performans Marine Abramović obnovljen u Zagrebu

Uz konstataciju “umjetnost mora biti lijepa” Marina Abramović dodaje i osviještenu rodnu temu “...umjetnica mora biti lijepa”
147 pregleda 4 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: MEDIA.TUMBLUR.COM
Marina Abramović, Foto: MEDIA.TUMBLUR.COM
Ažurirano: 09.02.2016. 15:32h

Performans “Art must be beautiful, artist must be beautiful” koji je Marina Abramović izvela 1975. u Kopenhagenu biće ponovno izveden 13. februara u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Zvanično odobrenje za ponovno izvođenje autorka je dala hrvatskoj umjetnici Ini Sladić.

Marina Abramović davne je 1975. na Charlottenburg Art Festivalu u Kopenhagenu originalno izvela performans “Art must be beautiful, artist must be beautiful”, fokusirajući se na tada aktuelno pitanje: treba li umjetnost biti lijepa prema definiciji ljepote malograđanskih salona ili pak mora iskazati kritičke pozicije naspram društvene stvarnosti i ne obazirati se na klasične definicije lijepog. Uz konstataciju “umjetnost mora biti lijepa” Marina Abramović dodaje i osviještenu rodnu temu “...umjetnica mora biti lijepa” relativizirajući time činjenicu da se žena, pri tom i umjetnica, i to ne samo u patrijarhalnim, konzervativnim društvima, već i u liberalnim umjetničkim krugovima doživljavala kao neka vrsta uljeza u muški svijet.

U performansu je dinamizirala gest češljanja kose tokom jednosatnog ponavljanja teksta i radnje do ruba fizičke izdržljivosti pa se taj performans kao i nekolicina drugih iz tog vremena u kojima radikalno postupa sa svojim tijelom smatraju prekretnicom upravo u umjetnosti performansa kada tijelo umjetnika postaje umjetnički medij.

Saradnja Ine Sladić sa Marinom Abramović traje od 2012, otkad je u okviru nekoliko izložbi i festivala hrvatska preformerka nanovo izvela performanse “Luminosity” i “Centerpiece”.

Bonus video: