Potreba i mogućnost izlaska iz ograničenja

Prije predstavljanja u galerijskom prostoru “Whitebox”, Irena je izlagala u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku
56 pregleda 0 komentar(a)
Irena Lagator Pejović, Foto: Privatna arhiva
Irena Lagator Pejović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.02.2016. 17:46h

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović nedavno se predstavila na izložbi “Normalities” u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku, nakon čega je dobila poziv da svoj rad “Equation Function” predstavi na izložbi “#makeamericagreatagain” u prostoru “Whitebox” takođe u Njujorku, u društvu internacionalnih umjetnika poput “The Blue Noses”, Tereze Margoles, Aleksandra Kosolapova, Ređine Hoze Galindo, Ivana Navara, Tim Rolinsa & K.O.S, Roberta Prismana...

“#makeamericagreatagain” je grupna izložba različitih medija i globalno prisutnih umjetnika čija djela međusobno komuniciraju i zalažu se za globalni aktivizam. Termin izložbe, koja je otvorena od prvog do 21. februara poklapa se sa početkom demokratskih i republikanskih izbora, a naslov izložbe je preuzet doslovno od slogana kampanje Donalda Trampa. Aproprijacija ne prestaje tu, međutim, za “#makeamericagreatagain” tematski je važan angažovan pristup spram demagogije vlada u tekućem američkom društvenom i političkom pejzažu i retorici.

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović izložila je svoj rad “Equation Function” (2013) čiji je negativan rezultat (Ne) zapravo nosilac pozitivnih vrijednosti jer predstavlja negaciju koja potvrđuje potrebu i mogućnost napuštanja ograničenih društvenih odgovornosti.

“Na taj način se sugeriše proces univerzalizacije čina negacije fakticiteta jednog modela udruživanja radi sticanja profita u ime nekog višeg, umjetničkom imaginacijom, kao i poetičkom transformacijom posredovanog modela, koji puku oznaku negacije (Non, Net, Nem, Ne, Nie, Nu, Ekki, Intet…) pretvara u pozitivno konotirani označitelj otpora postojećem sistemu, a možda čak i promjene koja bi iz tog pozitivnog nihilizma mogla da nastane, u vidu prevrednovanja vrijednosti”, zapisali su o radu Irene Lagator Pejović istoričari umjetnosti Stevan Vuković i Simona Ognjanović.

Bonus video: