Suđenje za bombaške napade: Nađen TNT na šakama Vasilija Šundića

Popovićeva je dodala da je potrebno da se uradi dopuna vještačenja kako bi se utvrdila količina TNT-a na Šundićevim rukama, kao i da li je u pitanju direktni kontakt...
7 komentar(a)
Vasilije Šundić, Foto: Zoran Đurić
Vasilije Šundić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.02.2016. 10:48h

Na rukama Vasilija Šundića, optuženog za bombaške napade na kuću porodice Vuković u Tološima, nađeni su tragovi eksploziva.

To je rezultat hemijskog vještačenja barutnih čestica sa šaka optuženog.

Vještak hemijske struke Stana Popović je, na pitanja tužiteljke Romine Vlahović i advokata Marka Miloševića, branioca okrivljenog, pojasnila da se eksploziv prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom.

Popovićeva je dodala da je potrebno da se uradi dopuna vještačenja, kako bi se utvrdila količina TNT-a na Šundićevim rukama, kao i da li je u pitanju direktni kontakt.

Ona nije mogla da kaže da li TNT nađen na Šundićevim rukama potiče sa mjesta eksplozije, objašnjavajući da se eksploziv proizvodi u velikim količinama istog hemijskog sastava.

Popovićeva je, na pitanje Miloševića, konstatovala i da na rukama okrivljenog nije nađen drugi sastojak eksploziva, amonijum nitrat, ali da se taj sastojak, za razliku od TNT-a, “jako dobro rastvara u vodi”.

Sudija Goran Đuković naložio je vještaku da uradi dopunu nalaza, kako bi se utvrdilo koliko je bilo TNT-a na rukama optuženog, te da li je kontakt ostvaren direktno ili indirektno.

Suđenje se nastavlja 23. februara.

Šundić tereti se za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, jer su, prema optužnici, Vukovići u septembru dva puta bili meta njegovih bombaških napada.

Bonus video: