OBJAVLJEN NOVI ROMAN

"Crvenokosa” Orhana Pamuka u knjižarama

“Crvenokosa žena” sa svoje 204 stranice spada među Pamukove kraće romane
79 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Pamuk, Foto: Shutterstock.com
Orhan Pamuk, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.04.2019. 19:26h

Najnovija knjiga turskog književnika  Orhana Pamuka, roman  “Crvenokosa žena”, stigla je u knjižare u utorak. Ovo je 10. roman turskog nobelovca.

Knjigu “Crvenokosa žena” objavio je Yapi Kredi Publishing i trenutno je dostupna samo na  turskom jeziku. Radnja se odigrava  sredinom 1980-ih u Istanbulu, omiljenom autorovom razdoblju.

Priča prati kopača bunara Mahmuta i njegovog šegrta koji  traže vodu na goleti, pomoću drevne metode za kopanje novih bušotina.

“Ovo je pripovijest o njihovoj napornoj fizičkoj borbi, ali je istovremeno  i istraživanje...ideje o očevima i sinovima, autoritarnosti i individualnosti, državi i slobodi, čitanje i viđenju”, navodi se na Pamukovom veb sajtu.

Tu je  roman opisan kao “u  jednom trenutku realističan  tekst koji istražuje ubistvo koji se dogodio prije 30 godina, u blizini Istanbula, a u drugom zamišljena istraga književnih temelja civilizacije, upoređujući dva temeljna mita  Zapada i Istoka, Sofoklovog 'Kralja  Edipa' (priču o oceubistvu) i  pripovijest o Rustemu i Suhrabu (priča o ubistvu svoje djece)”.

“Crvenokosa žena” sa svoje 204 stranice spada među Pamukove kraće romane.