TERETE GA ZA NOVU AFERU

Dragovića pustili pa ga opet pritvorili

Pritvor mu ukinut za "Prijevor", ali je odmah uhapšen zbog afere “Property Investments”
308 pregleda 16 komentar(a)
Stevica Dragović, Foto: Savo Prelević
Stevica Dragović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2016. 11:39h

Stevica Dragović, nekadašnji direktor Zavoda za izgradnju Budve, prije dva dana je sa kapije spuškog zatvora vraćen u ćeliju u kojoj je bio od sredine oktobra prošle godine.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" specijalna tužiteljka Lidija Vukčević prije tri dana donijela je rješenje o ukidanju pritvora, jer su saslušanjem svjedoka u predmetu "Prijevor" koji ona vodi, istekli uslovi za Dragovićevo zadržavanje iza rešetaka, zbog čega je i pušten iz pritvora.

Međutim, njen kolega Saša Čađenović izdao je nalog za hapšenje Dragovića zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je na čelu sa Svetozarem Marovićem uspjela da preko firme Property Investments navodno prevari više porodica.

Budvanina su na kapiji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija sačekali inspektori koji su ga i priveli na saslušanje, nakon čega je vraćen u Istražni zatvor.

Osumnjičene u tom predmetu Čađenović tereti da su izvršili više produženih krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja putem pomaganja na organizovan način.

Kompanija Property Investments pominje se u više tužilačkih i sudskih slučajeva, a o njoj je pisano i u pravosnažnim presudama protiv Prve banke - nakon što je utvrđeno da je neko falsifikovao potpise i dvijema budvanskim porodicama sa računa skinuo oko dva miliona eura.

Dragović je početkom godine već saslušan u toj istrazi, a tada je pred specijalnim tužiocem detaljno pričao na koji je način njegova porodica ostala bez pola miliona eura koji su bili oročeni u banci Aca Đukanovića.

On je ponovio ono što piše i presudama - da je neko lažirao potpis i porodičnu štednju predstavio kao garanciju za kredit kompanije Property Investments. Dragović je Čađenoviću tada rekao kako je njegov otac ostao bez novca koji je bio oročen kod Prve banke. Dragovići su 2007. prodali veliki zemljišni kompleks i 1,3 miliona eura ostavili na račun u banci brata premijera Mila Đukanovića.

Dragovićev otac, rekao je on Čađenoviću, povremeno je podizao novac, ali kada je to htio da učini u decembru 2008, uprkos tome što je na računu imao 475.430 eura, rečeno mu je da novca više nema i da je on lično potpisao aneks ugovora, koji je poslužio kao koleteral firmi Property Investments.

Dragovići su tokom višegodišnjeg spora uspjeli tek krajem prošle godine da dokažu da je potpis na aneksu falsifikovan, a da je Prva banka dužna da im vrati novac i isplati kamatu. Ipak, tužiocima je interesantna pozicija Stevice Dragovića u poslu kojim je navodno dirigovao Svetozar Marović, a kojim je 20 budvanskih porodica ostalo bez milionskih svota.

Kompanija Propery Investment je Prvoj banci ostala dužna oko dva miliona eura, zbog čega je, nakon neuspjele prinudne naplate, pokrenuta tužba pred Privrednim sudom.

Property Investments osnovana je 2007. godine. Direktor i ovlašćeno lice je Katarina Radišević-Pekić, a pravi vlasnik i osnivač firme sakriven je iza ofšor kompanije Blunt Internacional sa Britanskih Djevičanskih Ostrva.

Radišević-Pekić, koja je sredinom januara uhapšena, ali i puštena na slobodu nakon saslušanja, tužiocu je ispričala da je samo formalno bila na čelu te firme i da je sve papire potpisivala po nalogu bliske rođake, čiji je identitet saopštila.

Kompanija Property Investments vlasnik je 9.432 kvadrata zemlje u Lučicama, a zbog duga od pet miliona eura Hipo Alpe Adria banka je na tu imovinu upisala hipoteku

Ista firma je Opštini Budva dužna 73.366 eura za porez na nekretnine, zbog čega je takođe upisana hipoteka.

Neformalno iza te kompanije navodno stoji nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića - Olivera Ilinčić. Ona je saradnju sa Marovićem navodno započela još dok je funkcioner DPS-a bio na čelu nekadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Nakon toga, Marović je Ilinčićevu povezao sa Stankom Subotićem Canetom koji je postavlja za direktoricu svoje kompanije Futura.

Dragović je bio direktor u Zavodu za izgradnju, firmi u kojoj 56 odsto akcija ima kompnija Luss Investments, koju je osnovao istoimeni britanski fond a koji, takođe, zastupa Olivera Ilinčić.

Specijalno tužilaštvo je krajem januara blokiralo više od 50.000 kvadrata zemlje od Lučica do Budve, vlasništvo četiri kompanije koje se povezuju sa Marovićem i Ilinčićevom.

Tada je po njihovom nalogu blokirana imovina kompanija - Property Investments, Adriatic Investments, Fifth Avenue i Good Location, preko kojih su navodno izvršene milionske prevare. Stevica Dragović je do četvrtka 7. februara bio u pritvoru zbog slučaja ”Prijevor”, u kom je Opština Budva oštećena za 1,4 miliona eura u vezi sa prodajom zemlje na Jazu.

Preporučujemo za Vas