Žarku Pavićeviću zakazan početak suđenja za 8. februar

Bivši predsjednik Opštine Bar Pavićević i bivša direktorica ZIB-a Krkotić 8. februara u sudnici
5 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.02.2016. 08:29h

Za 8. februar zakazan je početak suđenja bivšem predsjedniku Opštine Bar Žarku Pavićević, i nekadašnjoj direktorici Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) Danijeli Krkotić.

Njima će u podgoričkom Višem sudu suditi specijalno vijeće, kojim će predsjedavati sutkinja Ana Vuković.

Pavićević i Krkotić uhapšeni su u septembru 2015. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva.

Prema optužnici tužioca Saše Čađenovića njih dvoje se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili lokalni budžet za gotovo tri miliona eura. Pavićevića optužnica tereti da je od avgusta 2007. do aprila 2014. u namjeri da pravnom licu ZIB-u pribavi protivpravnu imovinsku korist, zloupotrijebio svoj službeni položaj i prekoračio granice svog službenog ovlašćenja.

U optužnici piše da je Pavićević 2007. zaključio ugovor sa ministarstvima prosvjete i zdravlja, Fondom zdravstva, Prvom bankom i Direkcijom javnih radova o regulisanju međusobnih obaveza u vezi finansiranja izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru, za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u tim institucijama.

Čađenović tereti Pavićevića da je Prvoj banci garantovao da će Opština vratiti kredit od preko četiri miliona eura, ako to ne učini njegova kompanija ZIB.

Prema navodima optužnice on je 30. septembra 2013. zaključio novi ugovor, kojim je obavezao Opštinu Bar da plati kamate po ugovoru iz avgusta 2007, tako što će aktivirati mjenice. Tada je sa računa Opštine u korist banke preneseno 1.536.673 eura. I taj novac otišao je u kasu ZIB-a, vjeruju tužioci.

U optužnici se navodi i da je direktorica ZIB-a Krkovićeva, u decembru 2007. zaključila ugovor sa Prvom bankom na iznos od 319.708 eura. Kredit je platila Opština Bar, nakon što je Prva banka aktivirala mjenice.

Prema optužnici Pavićević je u svojstvu gradonačelnika i krajem 2013. i 2014. godine sa računa Opštine u ZIB “sipao” još 929.598 eura, na račun izgradnje stambeno-poslovnog objekta za potrebe Ministarstva prosvjete.

Bonus video: