Tužiteljka traži zatvor za Tičića

Vukčević je u žalbi tražila da vijeće Apelacionog suda strože osudi nekadašnju bankarku Prve banke Jelicu Petričević
132 pregleda 6 komentar(a)
Košljun, Aleksandar Tičić, Foto: Savo Prelević
Košljun, Aleksandar Tičić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.02.2016. 07:45h

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević predložila je Apelacionom sudu da ukine ili preinači presudu kojom je bivši savjetnik premijera Aleksandar Tičić oslobođen odgovornosti u predmetu "Košljun".

Ona je od suda tražila i da strože osude nekadašnju zamjenicu direktora Prve banke Jelicu Petričević.

Tužiteljka je to napisala u žalbi, pojašnjavajući da je presuda kojom je oslobođen Tičić zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka.

U Apelacionom sudu juče je počela sjednica vijeća na kojoj se raspravljalo po žalbama specijalnog tužioca i advokata odbrane na prvostepenu presudu u tom predmetu.

Sudija izvjestilac Zoran Smolović pročitao je presudu, i najavio da će se 8. februara, kada se nastavlja sjednica vijeća, čitati žalbe.

Tužiteljka Vukčević je u žalbi ocijenila da prvostepeni sud prilikom odmjeravanja kazne Petričevićevoj, nije imao u vidu sve okolnosti koje utiču da kazna bude veća ili manja. Pojasnila je da je otežavajuća okolnost način izvršenja krivičnog djela, i činjenica da ga je optužena počinila kao odgovorno lice u Prvoj banci.

U žalbi tužiteljke navodi se da je Petričević kršenjem bankarskih propisa, u dogovoru sa Lazarom Rađenovićem, pomogla da se novčanim sredstvima Opštine Budva, datim kao garancija, obezbijedi kredit preduzeću SP Luna koje nije ispunjavalo uslove da dobije kredit.

Prvostepenom presudom Lazar Rađenović osuđen je na šest godina zatvora, jer je kao potpredsjednik Opštine Budva namjestio prodaju zemlje na brdu Košljun i u džep stavio 350.000 eura.

Istom odlukom sutkinja Valentina Pavličić osudila je Petričević i biznismena Vida Rađenovića na po šest mjeseci zatvora, dok je nekadašnji menadžer grada Budve Aleksandar Tičić oslobođen optužbe, jer nije dokazano da je zloupotrijebio službeni položaj.

U presudi piše da je Lazar Rađenović namjestio javnu licitaciju na kojoj je Vido Rađenović kupio oko 27.000 kvadrata opštinske zemlje.

"Lazar Rađenović se dogovorio sa Vidom Rađenovićem, da se SP Luna prijavi na licitaciju za prodaju ovog opštinskog zemljišta i dao mu upustva da ponudi 52 eura po kvadratnom metru. Potom mu je rekao da će mu srediti da dobije kredit, a da će kredit vratiti od dalje prodaje zemlje, već obezbijeđenom kupcu Arapinu Mohamed Rašidu. Ovakvom kupoprodajom, Lazar je rekao Vidu da će ostvariti korist od 100.000 eura, dok se Petričević dogovorila da Prva banka odobri kredit SP Luni, a čije će vraćanje garantovati Opština Budva novcem dobijenim od SP Luna", piše u presudi.

Bonus video: