Kriminalna grupa prevarila 20 porodica: Država uzima 50.000 kvadrata na obali?

Specijalno tužilaštvo blokiralo je imovinu i budvanske firme Good Location Properties, koja na periferiji Budve posjeduje zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata
87 pregleda 0 komentar(a)
Budva (Novina)
Budva (Novina)
Ažurirano: 05.02.2016. 16:18h

Specijalno tužilaštvo blokiralo je više od 50.000 kvadrata zemlje od Lučica do Budve, vlasništvo četiri kompanije koje se povezuju sa pritvorenim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Iličnić.

Prema njihovom nalogu, Viši sud je 26. januara donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja zemljom kompanija Property investments, Adriatic Investments, Fifth Avenue Investment limited i Good Location Properties.

Zabrana je juče upisana u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Prema nezvaničnim informacijama, dosadašnja istraga pokazuje da je organizovana kriminalna grupa na čelu sa Marovićem obavila višemilionsku malverzaciju i prevaru gotovo 20 imućnih porodica.

Kupovinom zemljišnih kompleksa na najtraktivnijim pozicijama u vrijeme kupoprodajne groznice od 2007. do 2009. preko firmi čiji se vlasnici kriju iza ofšor firmi sa egzotičnih ostrva, brojni mještani ostajali su bez ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmire kreditna dugovanja kompanija koje je zastupala Ilinčićeva.

Isti izvor tvrdi da je Specijalno tužilaštvo kroz istragu o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vještici, a nakon izjava brojnih svjedoka, interesovanje usmjerilo i na Property Investment.

Nakon toga, tužioci su istragu nedavno proširili i na još nekoliko firmi, za koje postoji ozbiljne indicije da iza njih stoji Marović.

Viši sud izrekao je privremenu mjeru na kompletnu imovinu budvanske firme Property Investments, koja je vlasnik parcele od 9.432 kvadrata u Lučicama.

Osnivači te firme, prema Centralnom registru privrednih subjekata, sakriveni su iza firme Blunt internacional sa Britanskih Djevičanskih ostrva, a izvršni direktor je Katarina Radišević jedna od osumnjičenih.

Taj zemljišni kompleks pod hipotekom je Hipo alpe adria banke - HAAB na ime kredita od pet miliona eura koji je firma uzela prije osam godina.

Tapija je stavljena i na imovinu budvanske kompanije Adriatic Investments, koja se nalazi, tik, uz zemlju firme Property u Lučicama. Riječ je o 9.205 kvadrata.

Adriatic Investments osnovala je ofšor kompanija sa Sejšela Standard consulting corporation.

Izvršni direktor je Marko Karadžić.

Da je riječ o povezanim firmama, govori i što je na toj parceli upisana hipoteka iste banke, takođe zbog milionskog kredita.

Specijalno tužilaštvo blokiralo je imovinu i budvanske firme Good Location Properties, koja na periferiji Budve posjeduje zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata.

Osnivač te firme je istoimena kompanija sa Floride, a kao izvršna direktorka upisana je Tamara Radišević.

Mediji su ranije tu kompaniju povezivali sa Ilinčićevom, jer se pred sudom vodio milionski vrijedan sudski spor sa lokalnim partnerima, koji su zajedno od staromješatana trgovali kompleks od 55.000 kvadrata.

Nakon razlaza i sudskog poravnanja, Good Locationu pripalo je 35.000 kvadrata.

Blokirana je i imovina kompanije Fifth Aveny, koju je osnovala firma Fifth Aveny Investments limited iz Velike Britanije, a čiji je izvršni direktor Gadhia Hitesh Valji.

U njihovom vlasništvu su dvije velike zemljišne parcele na pjeni od mora uz bečićku plažu - 1.000 kvadrata između Svetog Tome i Splendida i stotinjak metara udaljena parcela od 2.500 kvadrata kod hotela Naftagas.

Blokada je stavljena i na jednospratnu poslovnu zgradu od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

Viši sud je po nalogu Specijalnog tužilaštva u avgustu, a potom i novembru donio privremenu mjeru zbrane raspolaganja imovinom firme Tradeunique, koja je u vlasništvu biznismena i sada svjedok saradnika Mirka Latinovića.

Bonus video: