Crvena boja u prvom planu

U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta vjeruje se da crvena boja simbolizuje sreću, istinu i iskrenost
0 komentar(a)
Kineska Nova godina, Foto: Printscreen (YouTube)
Kineska Nova godina, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 05.02.2016. 12:14h

Kinezi će u nedjelju, 7. februara, proslaviti Novu godinu, koja je poznata i pod imenom Proljećni festival, jer se njome proslavlja i kraj zime i početak najljepšeg godišnjeg doba.

Kinezi imaju niz zanimljivih običaja, poput onih da se veče, uoči Nove godine, bacaju petarde, te da svi članovi porodice na prozorima i vratima stavljaju dekoracije od crvenog papira, sa temama zdravlja, sreće i blagostanja. Crvena boja preovladava, jer po vjerovanju u Kini, ona simbolizuje sreću, istinu i iskrenost.

2016. godina za Kineze će proteći u znaku vatrenog majmuna, koji je jedan od 12 tamošnjih horoskopskih znakova, a interesantno je da se Kineska nova godina svaki put obilježava na različit datum.

“Određuje se po našem kalendaru, koji je zapravo poljoprivredni, jer je poznato da je ta grana razvijena u Kini. Zato ona i diktira kalendar, pa tako može da se desi da godina ima i 13 ili 14 mjeseci, zavisno od vremenskih uslova. Tako, na primjer, ima mjeseci i od samo 24 dana, ako je to značajno za poljoprivredni proizvod našeg seljaka” - objašnjava Gong Džang, zamjenik projekt menadžera na izgradnji autoputa Bar – Boljare.

Bonus video: