Nikšić: Obezbijeđeno 8.000 eura za obnovu gradskog orkestra, fali još toliko

Počeci gradske muzike u gradu pod Trebjesom vezuju se za osnivanje KUD “Zahumlje”. Od 1901. do 1908. horovođa “Zahumlja” bio je Podgoričanin, učitelj Nikola Leković, koji je u saradnji sa Brankom Šobajićem osnovao tamburaški, a nešto kasnije i duvački orkestar
0 komentar(a)
Gradski orkestar Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Gradski orkestar Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.02.2016. 09:30h

NVO „Civis diversus“ i Kulturni centar „Punkt“ prikupili su 4.000 eura za obnavljanje gradskog orkestra u Nikšiću, a Fond za aktivno građanstvo će taj iznos duplirati.

Za nabavku instrumenata i opreme orkestra od 12 članova potrebno je blizu deset hiljada eura, dok bi godišnji budžet za njegovo funkcionisanje iznosio oko 15 hiljada. Pomenute NVO nastaviće nastaviće sa kampanjom kako bi obezbijedili nedostajuća sredstva za redovan rad orkestra do kraja 2016.godine.

"U nastavku kampanje očekujemo zvanične odgovore Ministarstva kulture i Opštine Nikšić na dosadašnje inicijative u sklopu projekta obnove gradskog orkestra od čega će umnogome zavisti budući razvoj i održivost nikšićkog orkestra”, stoji u saopštenju pomenutih NVO.

Početak kampanje za prikupljanje sredstava za obnovu gradskog orkestra bilo je donatorsko veče, simbolično nazvano “Uvertira”, po još simboličnijoj cijeni ulaznice od dva eura, koje je održano 18.decembra, i kada je prodato 311 karata. Obnovljenim orkestrom, rukovodiće prof. trube Stefan Bjeletić, član hercegnovskog gradskog orkestra i član posljednjeg sastava gradskog orkestra koji je prestao da funkcioniše 2007.

Počeci gradske muzike u gradu pod Trebjesom vezuju se za osnivanje KUD “Zahumlje”. Od 1901. do 1908. horovođa “Zahumlja” bio je Podgoričanin, učitelj Nikola Leković, koji je u saradnji sa Brankom Šobajićem osnovao tamburaški, a nešto kasnije i duvački orkestar.

Zbog čestih nemira na ovim područjima gradski orkestar je radio sa prekidima, da bi bio obnovljen 1950, a ponovo prestao sa radom ’80-ih godina. Prof. Božidar Bakrač je 1997. obnovio gradski orkestar, a Bjeletić je kao sedmogodišnjak postao član sastava koji je imao koncerte širom zemlje, ali i inostranstva. U trenutku kada su njihovi nastupi punili novinske stupce a oni po kvalitetu bili u rangu evropskih orkestara, kada su, kako je kazao Bjeletić, zvučali najbolje, gradski orkestar je 2007. prestao da postoji.

Bonus video: