POHVALILI AKCIJU TUŽILAŠTVA I PODSJETILI:

MANS: Do Grahova preko prijave građana

Predstavnici nevladine organizacije rekli da tužilaštvo može brzo i efikasno procesuirati dokaze kada postoji politička volja
96 pregleda 5 komentar(a)
hotel Grahovo, Foto: Svetlana Mandić
hotel Grahovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.04.2019. 19:22h

Iz MANS-a su saopštili da su predstavnici te nevladine organizacije još jula 2015. godine podnijeli prijavu zbog slučaja Grahovo, a nakon prijave građana putem SOS linije za ukazivanje na korupciju.

Tada su prijavljeni bivši direktor tamošnje zemljoradničke zadruge Milivoje Živković i izvršni direktor firme Grahovo Medical centar Zdravko Bošković.

“Obojica se u krivičnoj prijavi terete da su kao odgovorna lica zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju zaključenjem štetnog ugovora na osnovu kojeg su zemljoradnička zadruga i njena ogromna imovina prodati kompaniji Grahovo Medical centar ispod tržišne vrijednosti”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Oni su pozdravili najnoviju akciju Specijalnog tužilaštva u tom predmetu i konstatovali da ta institucija može u veoma kratkom roku efikasno procesuirati dokaze i sprovesti efikasnu istragu, onda kada za to postoji politička volja.

“MANS je tom prilikom tužilaštvu dostavio obimnu dokumentaciju, koja je pored spornog ugovora koji je sadržao i dokumentaciju o vlasništvu nad kompanijom Grahovo Medical centar, ali i podatke iz nikšićkog katastra na osnovu kojeg je MANS-ova krivična prijava proširena i na lica iz te institucije kao pomagača u ovom štetnom poslu”, navodi se u saopštenju nevladine organizacije.

Piše da su u MANS-u do prvih sazananja o tom poslu došli nakon prijave građana putem SOS linije za prijavu korupcije, nakon čega su počeli sa prikupljanjem dokumentacije: “Koja je i potvrdila prijavu da se radi o mogućem slučaju korupcije. Samo ovaj slučaj dovoljno govori o tome kolika je zapravo moć građana u borbi protiv korupcije i koliko je važno korupciju prepoznati i prijaviti. MANS godišnje dobija i preko 500 prijava građana na moguću korupciju, ali nažalost samo mali broj krivičnih prijava koje podnesemo tužilaštvu bude procesuirano u razumnom roku”.

Oni su rekli da očekuju da će i tužilaštvo prepoznati koliko su bitne prijave koje dolaze od građana i da će u narednom periodu raditi na uspostavljanju bliže saradnje sa njima.

“Takođe, očekujemo da će specijalni tužilac i u drugim krivičnim prijavama MANS-a pokazati efikasnost i nepristrasnost tužilačke organizacije, čak i slučajevima koji uključuju vrh crnogorske političke elite i sa njima povezanog kriminalnog podzemlja”, piše u saopštenju.

Osam Nikšićana uhapšeno je prekjuče pod sumnjom da su oštetili državu za 10.000.000 eura, kada su znatno ispod cijene prodali gotovo šest miliona kvadrata zemlje i dio imovine koju je koristila Zemljoradnička zadruga Grahovo.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, policijski inspektori lisice na ruke stavili su i načelniku nikšićke Uprave za nekretnine Krstu Nikoliću, njegovoj bivšoj službenici Radici Malović, kao i zaposlenoj u nikšićkoj Poreskoj upravi Suzani Bulajić. Osim njih, slobode su lišeni i radnici Zemljoradničke zadruge Dušanka Živković (53), Vasiljka Milović , Ranka Milović (48) i Zdravko Bošković (55).

Tužilac je nalogom o sprovođenju istrage obuhvatio i rukovodioca Uprave prihoda Nikšić Slobodana Popovića, koji je dostupan istražiteljima ali još nije uhapšen.

Oko 5.770.000 kvadrata zemlje i objekat hotela “Grahovo” 6. septembra 2007. godine prodati su kompaniji Grahovo Medical centar za 431.823 eura.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, osnivači firme Grahovo Medical centar su Ilja Olkov i Artem Lavrišev, dok je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije uhapšeni Bošković. On je i predsjednik Mjesne zajednice Grahovo.

Sjedište kompanija nalazi se u Herceg Novom.