Otvoren 49. Hercegnovski zimski salon

Prvu nagradu Salona dobio je Siniša Radulović za rad „Naknadna razmišljanja lovca na crve“
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2016. 20:47h

Hercegnovski zimski salon koji se održava 49. put otvoren je večeras u Galeriji Josip Bepo Benković.

“Ovo što večeras vidimo su savremene tendencije, umjetničke prakse koje su trenutno aktuelne u regionu. Što je zanimljivo, umjetnici su podjednako inspirisani kako okruženjem, tako i medijskom ikonosferom, podjednako uzimaju citate iz istorije umjetnosti kao i ono što je originalno stvaralaštvo. Zadiru u zonu visoke umjetnosti kao i u zonu pop culture, što predtavlja svakodnevni život”, rekla je selektorka Salona istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Pozdravljajući umjetnike i brojnu publiku predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović je istakla da pola vijeka održavanja Salona uvijek sa novim pogledima na stvarnost koja nas vode na putovanje van granica vremena i prostora potvrđuje njegov značaj.

Direktor JU Galerija i muzej Đuro Beli Prijić najavio je početak priprema za organizovanje jubilarnog 50. Salona koji je najstarija likovna manifestacija u regiona koja se organizuje u kontinuitetu.

Prvu nagradu Salona dobio je Siniša Radulović za rad „Naknadna razmišljanja lovca na crve“.

“Stvarajući svojevrsnu psihodeličnu fuziju sačinjenu od markantnih tačaka istorije civilizacije, citata iz istorije umjetnosti ali i fragmentata lične memorije umjetnik nas sa puno ironije podstiče na razmišljanja o sopstvenom mjestu u haotičnom svijetu”, navedeno je u obrazloženju žirija. .

Druga nagrada pripala je Jeleni Tomašević za rad „Subject of a Dispute“, jer je “u najboljem maniru savremenog jezika koji objedinjuje različite medije, kao instrumente kroz dugotrajni stvaralački proces, kroz suptilno uvezane elemente koji evociraju melanholiju i usamljenost, dokumentuje sugestivne priče običnih ljudi”.

Treću nagradu dobio je Igor Bošnjak za rad „Transformers“. “Autor je kroz upečatljivu igru između istorijskog nasljeđa Drugog svjetskog rata kroz nekada jedan od najposjećenijih spomenika na Balkanu i popularne frnašize Transformers pokrenuo pitanja o stvarnom značenju i ulozi heroja i njihovoj aktuelizaciji”, navedeno je u obrazloženju žirija..

Pravo izlaganja u galeriji „Josip Bepo Benković“ za koju će radovi biti realizovani u okviru rezidencijalnog boravka u Ducley European Art Community zaslužila je Marija Šević za rad „Povratak prirodi I“.

Odluku o nagradama donio je žiri iri u kome su bili istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović(predsjednica) , galerista i art menadžer Marat Geljman i slikar Vojislav Vojo Kilibarda.

Galerija

Bonus video: