RETROSPEKTIVA MEKSIČKE UMJETNICE

Djela Fride Kalo u Sankt Peterburgu

Tokom tri mjeseca izložbe u Sankt Peterburgu, publika će biti u prilici da vidi 35 Fridinih djela
333 pregleda 0 komentar(a)
Dijego RIvera Frida Kalo, Foto: Wikipedia.org
Dijego RIvera Frida Kalo, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 04.04.2019. 19:22h

Retrospektivna izložba radova Fride Kalo (1907-1954) otvorena je za posjetioce juče u Sankt Peterburgu, u Muzeju Faberže. Ovo je prva velika izložba radova najslavnije meksičke umjetnice 20. vijeka u Rusiji.

Tokom tri mjeseca izložbe u Sankt Peterburgu, publika će biti u prilici da vidi 35 djela Fride Kalo. Prema riječima organizatora, to je skoro sve što je danas dostupno za izlaganje van njene domovine. Fridini radovi čuvaju se u Meksiku, smatraju se nacionalnim dobrom i skoro nikada ne prelaze granicu. Umjetničko nasljeđe Fride Kalo je neveliko - svega oko 250 radova, zajedno sa crtežima. Nekoliko slika uništila je  Frida  sama, neki od radova su izgubljeni, a njihovo pronalaženje do sada je bilo neuspješno.

Na retrospektivi u Sankt Peterburgu biće prikazane slika i grafički radovi iz različitih perioda stvaralaštva Fride Kalo, što će omogućiti posjetiocima da prate stilsku evoluciju umjetnice. Izložba obuhvata poznate slike, uključujući njeno najpoznatije platno, “Slomljeni stub” iz 1944. godine, sveobuhvatni prikaz fizičke i mentalne patnje; “Portret done Rosite Morilo”, koji je sama umjetnica smatrala jednim od svojih najboljih radova; “Bolnica Henri Ford, iskrena slika soprtvene velike tragedije, revolucionarna za katoličku patrijarhalnu sredinu, a i za umjetnost tih godina uopšte.

Na izložbu u Muzej Faberže stići će i slika “Autoportret sa majmunom”, koja je bila izložena od novembra do januara u državnom muzeju Ermitaž. Eksponate za izložbu u Muzeju Faberže obezbijedili su Muzej Dolores Olmedo i Galerija Arvil, a nekoliko radova stiglo je iz privatne zbirke Huana Koronela Rivere, unuka Dijega Rivere, dugogodišnjeg Fridinog životnog saputnika.

Izložba o sudbini i radu velike meksičke umjetnice dopunjena je stotinama fotografija iz njenog života i meksičkim narodnim nošnjama, sličnim onima koje je  Frida  voljela da nosi.

Na izložbi će biti prikazan i film o Fridi Kalo, koji je 2005. godine u Moskvi snimila umjetnica Natalija Nazarova.

Četiri aviona i četiri auta za 35 slika

Jedan kuriozitet vezan je za izložbu Fride Kalo u Muzeju Faberže: slike su iz Meksika stigle u četiri aviona, uprkos činjenici da je riječ o ukupno 35 radova.

Prema zakonima Meksika, s obzirom na to da se djela Fride Kalo smatraju nacionalnim dobrom, postoji ograničenje: u isto vrijeme, jedan vid transporta ne može prenositi više od 10 njenih slika. Tako su u Rusiju stigle u četiri različita aviona, zatim su u četiri automobila prevezena do Muzeja Faberže.