Beogradski festival filma "Briše granice"

Čast da otvori ovogodišnji FEST pripala je debitantskom filmu “Vlažnost” reditelja Nikole Ljuce
0 komentar(a)
Beogradski festival
Beogradski festival
Ažurirano: 04.02.2016. 16:14h

Međunarodni filmski festival FEST, 44. po redu, pod sloganom “Briše granice”, biće održan od 26. februara do 6. marta, a tokom festivala premijerno će biti prikazano više od 100 filmova.

Čast da otvori ovogodišnji FEST pripala je debitantskom filmu “Vlažnost” reditelja Nikole Ljuce.

Najbolji filmovi će biti nagrađivani u tri takmičarska programa - glavnom takmičarskom programu, programu srpskog filma i programu “Granice”.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja, a internacionalni žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška i ženska uloga i najbolji debi, a biće dodijeljena i nagrada žirija.

Najbolji fim ponijeće nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodjeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U toj selekciji biće prikazano 17 filmova, od kojih premijerno “Dobra žena” Mirjane Karanović, “Otadžbina” Olega Novkovića i “Procep” Dejana Zečevića, koji će i zatvoriti FEST, 6. marta.

U trećem takmičarskom programu “Granice”, takmičiće se 11 subverzivnih filmova iz Njemačke, Francuske, Japana, Hrvatske, Tajlanda, Argentine, Etiopije, Indije i Poljske.

Pored te tri, filmovi će biti prikazani u cjelinama Glavni program bez konkurencije, FEST 44, Fokus Evropa, THRILLS&KILŠ, Plazma festić, posvećen mališanima, Dokumentfest, Microwavw, Fest klasik i Specijalne projekcije.

Predsjednik žirija glavnog takmičarskog programa je, kako je otkrio novinarima umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, čuveni reditelj Pavel Lungin, dok je predsjednik žirija Programa srpski film naš glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić.

Na ovogodišnjem FEST-u predstaviće se veliki broj filmova malih kinematografija, pa u Beograd dolaze filmovi iz Vijetnama, Gvatemale, UAE, Etiopije, Albanije.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i što će se na njemu predstaviti rekordan broj rediteljki, čak njih 18.

Gosti FEST-a su legendarni reditelj Džon Mektirnan, nezaobilzna glumica Almodovarovih filmovaViktorija Avril i čuveni glumac Entoni La Palja.

Umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić predstavio je filmove iz takmičarskih programa i ukazao da mu je izuzetno drago što će ove godine biti mjesta za brojne filmove iz malih kinematografija.

On je istakao da će ovogodišnji festival odati počast Nebojši Đukeliću, dugogodišnjem selktoru FEST-a, te da će u okviru programa Fest klasik biti obilježeno 20 godina od njegove smrti.

Takođe, biće prikazano i nekoliko filmova kao omaž nedavno preminulom Dejvidu Bouviju.

Pored zvaničnih nagrada žirija biće dodijeljene nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

Odijarov “Dipan” i Carpignanov “Mediteranea”, filmovi o imigrantima

U trenutku kada migrantska kriza i dalje privlači pažnju svjetske javnosti, predstojeći 44. Fest donosi filmove posvećene toj temi - “Mediteranea“ Jonasa Carpignana i “Dipan” Žaka Odijara.

Carpignano u svom debitantskom ostvarenju “Mediteranea” pozabavio se pričom ekonomskih migranata iz Afrike koji u Evropu bježe u potrazi za boljim životom.

Carpignano je, intrigiran rasistički inspirisanim neredima u gradu Rosarno u južnoj Italiji 2010. godine, odlučio da ode na lice mjesta i sazna više. Tamo je upoznao imigranta iz Burkine Faso, Koudousa Seihona, na čijoj životnoj priči je zasnovao svoj film.

Film je premijerno prikazan u Kanu, a zatim je osvojio nagrade za najbolji film na festivalima u Kairu, Cirihu i Stokholmu.

Publika Festa imaće priliku da pogleda i film “Dipan” za koji je slavni francuski reditelj Žak Odijar dobio Zlatnu palmu u Kanu.

Odijar je nedavno bio gost Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” gdje je predstavio svoje ostvarenje, održao radionicu za mlade autore i razgovarao sa novinarima.

Reditelj je tom prilikom rekao da se “problemom izbjeglica bavi već četiri-pet godina, tako da je nekako kinematografija u kontaktu sa realnošću na jedan dublji način”.

Glavni glumac Antonythasan Jesuthasan je kao dijete bio član militantne grupe Tamilski tigrovi i učestvovao u građanskom ratu na Šri Lanki.

Početkom devedesetih je dobio politički azil u Francuskoj i počeo da prenosi svoja iskustva kroz umjetnost, a Dipan je njegova druga filmska uloga, i kako je rekao, skoro 50 odsto filma je biografsko.

Bonus video: