Omladinski ansambl "Akord" premijerno pred Nikšićanima

„Moja želja je odavno bila da izađem i igram, ali nije bio tenutak do sada. Sada kada su one odrasle, kada im fali igrač u koreografiji i kada žele i zahtijevaju od mene da se nađem pored njih sa zadovoljstvom to prihvatam. Priznajem, jedva sam čekala takvo nešto“
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2016. 12:54h

Tražila se stolica više na „Sceni 213“ u Nikšiću gdje je sinoć Omladinski ansambl Kulturno-kreativnog centra (KKC) „Akord“ premijerno nastupio. Ništa čudno, rekli bi Nikšićani, jer tako je uvijek kada „akordovci“ nastupaju. Koreografkinja Tanja Čolević odlučila je da djevojke koje su 10-15 godina u „Akordu“ nagradi osnivanjem Omladinskog ansambla, i nije pogriješila.

"Sve do septembra one su nastupale u okviru dječjeg programa. Tada sam došla na ideju da osnujem omladinski folklorni ansambl jer su one to svojim rezulttima, upornim radom i trudom zaslužile. A tu je i njihova velika ljubav i posvećenost ’Akordu’ i odluka da u današnje vrijeme kada u Nikšiću postoji jako puno uspješnih klubova i kulturno umjetničkih društava i dalje budu u ’Akordu’“, kazala je Čolević koja je 15.godina bila član KUD-a „Stara varoš“.

Riječ je, kazala je Čolević, o izuzetno talentovanoj generacija iza koje stoji veliki rad, a djevojke su to pokazale i raznovrsnim koregorafijama, igrama iz Crne Gore i regiona, ali i plesom – od kan-kana do sirtakija. Čak je i koreografkinja nastupila zajedno sa njima.

„Moja želja je odavno bila da izađem i igram, ali nije bio tenutak do sada. Sada kada su one odrasle, kada im fali igrač u koreografiji i kada žele i zahtijevaju od mene da se nađem pored njih sa zadovoljstvom to prihvatam. Priznajem, jedva sam čekala takvo nešto“, sa osmijehom je kazala Čolević.

Smatra da je formiranje omladinskog ansambla prekretnica i za nju i za djevojke.

„One su srećne zbog ovoga, a sa njima i ja. Nadam se samo boljim danima u smislu finansija koje su uvijek problem za sve, ne samo za ’Akord’, kako bi mogli da se pokažemo i van Nikšića, jer mi to zaslužujemo“, kazala je koreografkinja „Akorda“, kulturno-kreativnog centra koji ove godine slavi 19-i rođendan.

Za moderan ples zadužena je Valentina Knežević, djevojka koja je ponikla u „Akordu“ i koja sada radi i kao koreografkinja.

"S obzirom da je moj otac direktor ’Akorda’ automatski me ’gurnuo’ u svijet umjetnosti i kulture i mislim da sam imala tri i po godine kada sam napravila prve plesne korake. Prva igra koju sam naučila bio je ples ča-ča-ča. Kao i sva djeca kada su prvi put na sceni a publika im aplaudira i ja sam prilikom prvog nastupa bila srećna i imala sam potrebu da mašem roditeljima. Ta euforija i dan danas traje“, kazala je Knežević i priznala da je pred sinošnji nastup imala tremu kao kada se prvi put pojavila na pozornici.

"Bila sam srednjoškolka kada mi je otac ukazao povjerenje i dao malu grupu sa kojom sam počela da radim. Grupa se polako širila i svaki put kada ’moja djeca’ nastupaju trema je ogromna. Ja sam posle toliko godina na sceni navikla – izađem, odradim i to je to. Ali, tresem se za njih. A sada evo opet imam tremu“, sa osmijehom je kazala Valentina.

Koncert, koji je priređen u u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, vodila je pjesnikinja Gordana Sarić, koja je i govorila svoje stihove, a kao gosti nastupili su članovi KUD-a „Župa“, vokalna solistkinja Nada Begović iz Udruženja paraplegičara, kao i solisti „Akorda“ Maša Cupara i Vladimir Kovačević i plesni podmladak pomenutog KKC-a.

Galerija

Bonus video: