Mame savjetnice za mame dojilje

Očevi se sve više uključuju i podržavaju majke, što je od izuzetne važnosti za uspjeh dojenja. Jedan od novopečenih očeva je pobrao naše simpatije, jer osim što je imao veliko teorijsko znanje o dojenju i bio podrška majci da uspije u dojenju dvije bebe, govorio je i 'mi ih dojimo'
343 pregleda 0 komentar(a)
dojenje, Foto: Shutterstock
dojenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2016. 07:04h

Dojenje djeteta je vjerovatno jedna od najljepših i najblagotvornijih stvari koje majka, nakon što je podarila novi život, može da iskusi. Ipak, koliko god da prije porođaja čitate i istražujete o ovom činu, kada beba dođe na svijet, sve vam izgleda drugačije. Nekim mamama tako dojenje ide od ruke odmah, dok je drugima potrebna pomoć. Kako držati bebu, da li dojiti samo na zahtjev, koliki treba da bude razmak između dva podoja, da li je beba gladna...samo su neka od pitanja koja odzvanjaju u glavama novih mama. U Crnoj Gori već neko vrijeme postoji Grupa za podršku dojenju koju je osmislilo i organizovalo Udruženje Roditelji.

O projektu su pričale vršnjačke savjetnice Kristina Mihailović, Nevena Vujošević i Dragana Vuković.

IDEJA

Kristina: Udruženje Roditelji od nastanka, a to je prije oko 4 godine, značajan dio svojih aktivnosti usmjerava na promociju i podršku dojenju. I osim što se zalažemo da u zdravstvenim ustanovama podrška majkama u tom dijelu bude bolja, željeli smo da i mi na neki način doprinesemo. Vršnjačke savjetnice za dojenje postoje i u svijetu i u regionu još od '50-ih godina prošlog vijeka, i njihova pomoć se pokazala kao odličan način podrške majkama kada im je najviše potrebna. Naravno da naš savjet nije zamjena za savjet ljekara i da se tačno zna kada se moraju obratiti zdravstvenim radnicima, ali u najvećem dijelu, upravo savjetnice mogu da pomognu, posebno na samom početku.

POČECI I NAČINI POMOĆI

Kristina: Prva grupa savjetnica je oformljena prije dvije godine, nakon čega su majke koje su se prijavile da prođu obuku, imale priliku da dobiju savjete od pedijatra, psihologa, komunikologa, neonatološke sestre, a zatim i da počnu da rade, odnosno da imaju i praksu. Obuku je uspješno završilo šest savjetnica. Naše članice su imale priliku i da sa majkama i trudnicama jednom mjesečno razgovaraju o dojenju, uz pomoć stručnjaka koji su gostovali u Kutku za dojenje, a sa tim se nastavilo i u novim prostorijama Razvojnog centra, od ovog januara. Sada nas majke mogu kontaktirati putem SOS telefona 067 000 474 ili na Facebook grupi Savjetnice za dojenje udruženja Roditelji, putem portala Roditelji.me, kao i u toku okupljanja koja organizujemo. Naš cilj je da uskoro krenemo sa novim krugom obuke, kako bismo dobili savjetnice iz još nekoliko gradova.

DILEME NOVIH MAMA

Dragana: Obično sve novopečene mame imaju slične nedoumice. Uobičajen je strah da neće imati dovoljno mlijeka, da možda mlijeko nije dovoljno kvalitetno.... Potrebno je ohrabriti ih da je svaka žena sposobna da proizvede dovoljno mlijeka, tj. tačno onoliko koliko je bebi potrebno, ali da to toga treba postepeno doći i da je to normalan proces. Takođe, tu su i dileme oko toga na koliko vremena beba treba da sisa, koliko dugo i da li je dovoljno napredovala.

KOLIKO ČESTO MAME TRAŽE POMOĆ?

Nevena: Naša linija je dostupna majkama 24 časa. Iako poziva ima, generalni je utisak da se majke ustručavaju da nas pozovu i da često žure da završe razgovor. Možda je jedan od razloga i to što se u današnje vrijeme sve naplaćuje, a pošto je ovo besplatno, one imaju utisak da nas uznemiravaju. Zato ih ohrabrujemo da nas slobodno pozovu, jer ponekad je zaista neophodno da se čujemo direktno i da riješimo problem, naročito kada su majke u panici. Takođe, dosta pitanja majke postavljaju na grupi gdje se trudimo da im odmah damo konkretni savjet ili ih uputimo na ljekare ako je to potrebno

NAJVEĆI PROBLEMI DOJILJA

Nevena: Većina dojilja nailazi na mnoge prepreke, prvorotke najviše. Problemi nastaju uglavnom na samom početku. Najveći problem u samom startu je obično "beba spavalica", mame ne znaju kako je razbuditi i privoliti da bude što aktivnija i da sisa, kako bi se laktacija što prije uspostavila i zaobišli se problemi koje pospana, lijena beba može da napravi. Kao drugi, takođe veliki problem kod majki su ragade, ispucale bradavice koje beba iziritira nepravilnim obuhvatanjem bradavice i nepravilnim položajem u toku podoja.

MORALNA PODRŠKA

Dragana: Moralna podrška je prvo što mame savjetnice mogu da pruže dojiljama, ali tu je i konkretan savjet kako da postupe u određenim situacijama. Razgovarajući sa njima, dobijamo raznovrsna pitanja. Kada nijesmo sigurni u odgovor, konsultujemo se sa pedijatrom Vjerom Janković koja nas je i obučavala i koja nam je velika podrška.

Ima li podrške u porodilištu?

"Iskustva sa porodilištima su različita, ali stanje je generalno daleko od zadovoljavajućeg. Osim što nedostaje osoblja koje bi majci moglo i trebalo da pruži pomoć i podršku na početku dojenja, postoji i nedostatak dobre volje, znanja...

Uprkos Vodiču koji smo sa Ministarstvom zdravlja napravili i objavili, a koji je kao nacionalna smjernica obavezujući za sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori, kod velikog broja njih i dalje postoje predrasude u vezi sa dojenjem, koje umnogome obeshrabruju majke, tako da nam se nerijetko neke od njih javljaju za pomoć baš iz porodilišta. Činjenica je da se zdravstveni sistem samo deklarativno zalaže za podršku dojenju”, upozorava Kristina iz Udruženja Roditelji.

“Mi ih dojimo”

“Svaka posjeta koju obavimo je jedna priča. Ponekad je najpotrebnije umiriti i podržati majku. Osim roditelja, tu su često i zabrinute babe, tetke...

Očevi se sve više uključuju i podržavaju majke, što je od izuzetne važnosti za uspjeh dojenja. Jedan od novopečenih očeva je pobrao naše simpatije, jer osim što je imao veliko teorijsko znanje o dojenju i bio podrška majci da uspije u dojenju dvije bebe, govorio je i 'mi ih dojimo'. Bilo je više nego jasno da je dojenje tu jedina opcija i da im treba samo mala podrška, a da će njih dvoje u tandemu sve izgurati”, priča savjetnica Nevena.

Šta je to kolostrum?

Kolostrum je blijedo žućkasti iscjedak iz grudi koji se javlja prvih dana poslije porođaja. On je idealna hrana za vašu bebu prvih dana i razlikuje se od mlijeka po tome što je vrlo gust i lepljiv. Beba ga lako vari i ne stvara grčeve.

Sastoji se od vode, proteina i minerala, a najvažniji sastojak kolostruma su antitijela koja će štititi bebu od infekcija. Kolostrum pomaže i da se bebina crijeva očiste od mekonijuma, prve bebine stolice. Nakon dva do četiri dana poslije porođaja, kreće “pravo” mlijeko. Dok vam ide samo kolostrum, dojke nisu velike niti napete, a kad odjednom “nabujaju”, to je znak da prestaje lučenje kolostruma i da nadolazi mlijeko.

Najbolja hrana

Majčino mlijeko sadrži hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitijela - bukvalno sve što bebi treba! Ono poboljšava imunitet djeteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu - alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa...

Djeca koja su sisala imaju manji rizik od razvijanja gojaznosti, ali i manju potrebu za protezama jer im se vilica bolje razvija. Ima nekih studija koje pokazuju da čak postoji razlika između koeficijenta inteligencije one djece koja su sisala i one koja nisu. Što se duže doji, bolje je za bebu. Ako dojite duže od četiri mjeseca smanjujete bebi šansu od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest mjeseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija.

Bonus video: