Slučaj Zavala: Oslobađajuća presuda je jedino što očekujemo

Suđenje im je danas počelo iznova, nakon što je Apelacioni sud ukinuo i treću osuđujuću presudu. Optuženi Pinjatić, koji je bio osuđen na tri godine zatvora, očekuje dugačiju odluku nakon ovog postupka
77 pregleda 13 komentar(a)
Afera Zavala, Foto: Screenshot (YouTube)
Afera Zavala, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.02.2016. 20:01h

Neko iz spuškog zatvora, neko sa slobode, tek pred sudijama Apelacionog suda danas su se pojavili svi optuženi za slučaj u javnosti poznatom kao Zavala, a u kojem se nekadašnji predjsednik Opštine Budva Rajko Kuljača, bivši potpredsjednik opštine Dragan Marović i bivši poslanik DPS- a Đorđije Pinjatić terete da su zloupotrebom službenog položaja pribavili imovinsku korist preduzeću Zavala Invest i oštetili opštinski budžet za 820.000 eura.

Suđenje im je danas počelo iznova, nakon što je Apelacioni sud ukinuo i treću osuđujuću presudu. Optuženi Pinjatić, koji je bio osuđen na tri godine zatvora, očekuje dugačiju odluku nakon ovog postupka.

"Naša očekivanja kao optuženih i u moje ću ime reći uvijek su bila da se istina potpuno razjasni i da se dođe do toga da li je ili nije ovim svim radnjama nastala šeteta za opštinu Budva, kao što sam to tvrdio ranije tvrdim i sada da u svemu ovome što je predmet ovog krivičnog postupka ne postoji nikakva šteta nanijeta opštini Budva i nadam se da će u ovoj raspravi pred vijećem apelacionog suda se doći do jednog takvog saznanja i takve istine", kazao je optuženi Đorđije Pinjatić.

Nakon održane sjednice, advokati odbrane istakli su da je oslobađajuća presuda jedino što očekuju.

"Sprovedeni su dokazi na koje je odbrana svojim žalbama ukazala i za naredni pretres koji će se održati 23. Je određeno saslušanje vještaka finansijske struke Boričić Borke.Očekujem da otklone bitne povrede odredaba krivičnog postupka i naravno da donesu oslobađajuću presudu za naše branjenike", rekao je Dragoljub Đukanović, advokat opštuženog Rajka Kuljače

"Ja se nadam da će Apelacioni sud biti prvi sud kjoji će da vidi pravo stanje u predmetu i ne sumnjam da će da bude donesena oslobađajuća odluka", kaže Zoran Piperović, advokat odbrane.

Četvrtu po redu presudu nakon sprovedenog postupka donijeće sudije Apelacionog suda, koje su do sada ukinule tri osuđujuće. Posljednja je donijeta u junu kada je sudija Suzana Mugoša, baš kao i njena biša Koleginica utvrdila da su optuženi krivi a onda Kuljaču osudila na pet, a Marovića ne četiri godine zatvora. Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro dobili su po dvije godine zatvora zbog toga što su umišljajno pomagali Kuljači i Maroviću. Dragan Sekulić osuđen je na tri i po godine zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

Bonus video: