Održana tribina "Policijski servis i policijski integritet u Nikšiću"

Izvršni direktor “Alfa centra” Aleksandar Dedović smatra da je potrebno raditi na jačanju međusobnog povjerenja i partnerstva civilnog sektora i policije
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2016. 15:24h

U organizaciji NVO „Alfa centar“ iz Nikšića organizovana je informativna tribina “Policijski servis i policijski integritet u Nikšiću”, kojoj su, pored predstavnika pomenute NVO prisustvovali predstavnici Naučno stručnog centra “Defendologija”, NVO “Naša budućnost” i “SOS Nikšić”, građanskog pokreta “Alternativa”.

Predstavnici pomenutih NVO u razgovoru sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije imali su priliku da razmjene znanja i iskustva u vezi sa konkretnim primjerima primjene policijskih ovlašćenja, saradnji lokalnih nevladinih organizacija sa policijskih servisom i mogućnostima da se osnaži i dodatno unaprijedi rad policije.

Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta, kazao je da je potrebno da Savjet bude vidljiviji kako bi se policajci ohrabrili da sami prijavljuju nepravilnosti kao što je slučaj u svim razvijenim državama.

“Za to je neophodno i efikasno funkcionisanje nezavisnog Sindikata policije. Potrebno je stvoriti kulturu da se iznutra prijavljuju nepravilnosti”, kazao je Zeković.

Dražen Cerović, član Savjeta, smatra da je potrebno podnositi što više inicijativa kako bi se nepravilnosti suzbijale.

“Sa druge strane veliki je problem što se inicjative ne doživljavaju kritički u smislu potrebe za promjenom već nažalost proizvode kontraefekat. S toga je potrebno da NVO upućuje kako inicijative koje se odnose na nepravilnosti tako i inicijative u smislu same zaštite pripadnika policije kako bi se slika koja postoji između NVO i policije ispravila”, kazao je Cerović.

Izvršni direktor “Alfa centra” Aleksandar Dedović smatra da je potrebno raditi na jačanju međusobnog povjerenja i partnerstva civilnog sektora i policije.

“Ono što kao građanin primjećujem jeste da građani nemaju hrabrosti da prijave krivično djelo ili tek, namjeru da se ono izvrši. Mnogo je razloga za to ali mislim da je najveći taj što građani nemaju povjerenja u profesionalnost policajca i njegovu ulogu da štiti i bude servis građana”, kazao je Dedović istakavši veoma dobru saradnju te NVO i policije.

Nada Koprivica, iz nikšićkog “SOS”, kazala je da na osnovu iskustva organizacije iz koje dolazi smatra da je najveći problem u sprovođenju odredbi taj što njihovo sprovođenje zavisi isključivo od stava pojedinca.

“Takođe nebrojano puta imamo primjere da istu prijavu više inspektora različito tumači. Isto tako, smatram da je odgovornost tužioca najveća”, kazala je Koprivica.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, čija uloga je da prati i ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja, prvi put je bio u radnoj posjeti Nikšiću.

Galerija

Bonus video: