Katnić stigao i na Grahovo

Oko 5.770.000 kvadrata zemlje i objekat hotela 2007. prodati su Grahovo medical centru za 431.823
117 pregleda 33 komentar(a)
Specijalno tužilaštvo, Foto: Filip Roganović
Specijalno tužilaštvo, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.02.2016. 07:38h

Osam Nikšićana uhapšeno je juče pod sumnjom da su oštetili državu za 10.000.000 eura, kada su Rusima znatno ispod cijene prodali gotovo šest miliona kvadrata zemlje i dio imovine koju je koristila Zemljoradnička zadruga Grahovo.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, policijski inspektori lisice na ruke stavili su načelniku nikšićke Uprave za nekretnine Krstu Nikoliću (62), njegovoj bivšoj službenici Radici Malović (62), kao i zaposlenoj u nikšićkoj Poreskoj upravi Suzani Bulajić (60).

Osim njih, slobode su lišeni i radnici Zemljoradničke zadruge Milivoje Živković (63), Dušanka Živković (53), Vasiljka Milović (65), Ranka Milović (48) i Zdravko Bošković (55).

Oni su saslušani juče ujutru i svima im je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Tužilac je nalogom o sprovođenju istrage obuhvatio i rukovodioca Uprave prihoda Nikšić Slobodana Popovića, koji je dostupan istražiteljima ali još nije uhapšen.

U saopštenju policije piše da su njihovi službenici u saradnji i po nalogu tužioca kontrolisali dokumentaciju u vezi prodaje kompleksa zemljišta Zemljoradničke zadruge Grahovo i ustanovili da su uhapšeni počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

“Preduzetim službenim mjerama i radnjama ustanovljeno je da postoji osnovana sumnja da je ovim krivičnim djelom nastala materijalna šteta po državu u iznosu oko deset miliona eura”, navodi se u tekstu iz Uprave policije.

Oko 5.770.000 kvadrata zemlje i objekat hotela “Grahovo” 6. septembra 2007. godine prodati su kompaniji Grahovo medical centar za 431.823 eura.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, osnivači firme Grahovo medical centar su Ilja Olkov i Artem Lavrišev, dok je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije uhapšeni Bošković. On je i predsjednik Mjesne zajednice Grahovo.

Sjedište kompanija nalazi se u Herceg Novom.

Prodata imovina, međutim, nije bila vlasništvo Zemljoradničke zadruge, već je ona bila korisnik.

U vrijeme prodaje imovine ministar poljoprivrede bio je Milutin Simović, aktuelni potpredsjednik Skupštine i poslanik DPS.

Predsjednik zadruge u to vrijeme bio je Milivoje Živković.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, Simović je kazao da je ta imovina prodata na osnovu odluke Skupštine Zemljoradničke zadruge Grahovo.

U kupoprodajnom ugovoru (član 10) piše da će kupac u narednih pet godina u razvoj privrednog društva na Grahovu uložiti pet miliona eura u novcu, stvarima i radovima za izgradnju novog objekta - banje (SPA), prema dinamici koja će biti utvrđena biznis planom kupca, kao i da će rekonstruisati hotel.

Navodi se i da je socijalnim programom za tada 19 zaposlenih, predviđeno da kupac u naredne dvije godine ne može raskinuti radni odnos, osim uz pisanu saglasnost radnika i uz isplatu otpremnine, kao i u slučajevima i pod uslovima propisanim Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom.

Ništa od obećanog nije urađeno.

Dvadeset četiri radnika 2012. godine pokrenuli su spor za nadoknadu štete, jer, kako su tada saopštili, od 2010. godine ne primaju plate.

Postupak koji se protiv kompanije Grahovo medical centar vodi u nikšićkom Osnovnom sudu i dalje traje. Kupac se kada je potpisao ugovor, obavezao da preuzme sve radnike, zaključi sa njima ugovore na neodređeno vrijeme i isplaćuje im platu shodno opštem i granskom kolektivnom ugovoru.

Radnici su sa novim poslodavcem zaključili ugovore o radu, ali nijesu radili jer kompanija nije ni počinjala sa poslom.

Sljedeća destinacija je Podgorica?

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić početkom godine praktično je najavio hapšenja u slučaju Grahovo, rekavši tada novinarima da njegove kolege provjeravaju kako je sedam miliona kvadrata zemljišta u Grahovskom polju prodato za 50.000 eura.

On je tada rekao da je u tom poslu država oštećena za više od deset miliona eura.

“To je predmet u kome se pripremamo da donesemo odluku i uđemo u istragu”, kazao je Katnić.

On je objasnio da u Specijalnom tužilaštvu u izviđaju imaju više od 300 predmeta.

“Vodimo istragu u Baru prema određenim licima, u Ulcinju u ozbiljnim predmetima, izviđaj u Podgorici, Beranama i Kolašinu”, kazao je Katnić.

Bonus video: