IZUM JAPANSKE NAUČNICE

Napravljena pasta za zube koja bi stomatolozima mogla da „ukrade“ posao?

Ova pasta, pored toga što „liječi“, izbjeljuje zube zbog čistih minerala koje sadrži, a uspješno se bori i protiv bakterija
221 pregleda 2 komentar(a)
zubi, zubar, Foto: Shutterstock.com
zubi, zubar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.02.2016. 20:53h

Japanska naučnica Kazue Jamagiši izumila je pastu koja, navodno, obnavlja zubnu gleđ.

Sastav ove paste za zube sličan je sastavu zubne gleđi, a s obzirom na to da je u tečnom stanju ona može stići do teško dostupniih mjesta između zuba.

Jamagišijeva i njen tim otkrili su formulu za ovu pastu nakon eksperimentisanja s hidroksiapatitom, mineralom kalcijum-fosfata. Nakon što se zubi operu ovom mješavinom, kiselina se topi, a potom i kristalizuje i integriše u strukturu prirodne zubne gleđi.

Štaviše, ova pasta, pored toga što „liječi“, izbjeljuje zube zbog čistih minerala koje sadrži, a uspješno se bori i protiv bakterija.

Ovo otkriće, o kojem je prva studija objavljena još 2005. godine (24. februara u časopisu Nature), privuklo je toliko pažnje da se već na tržištu pojavila pasta za zube za koju se tvrdi da ima slična svojstva – Charcle toothpaste, a dr Jamagiši na svom sajtu naglašava da ona ni na koji način nije povezana s njom i da će se pasta koju je ona otkrila prodavati od 2016, kao i da će uskoro objaviti vijest o svom novom proizvodu.

Izvor: Nacionalna geografija