Nuhodžić o zelenaštvu: Potrebna je bolja reakcija države

Kaznena politika treba da bude adekvatna stepenu društvene opasnosti. Postoje problemi nedovoljne saradnje građana sa nadležnim institucijama
60 pregleda 30 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2016. 19:46h

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić, tvrdi da zelenaštvo u Crnoj Gori i dalje predstavlja veliki društveni problem i da zahtjeva efikasniju reakciju državnih organa.

Pored toga, kazao je on, nadležni ogani države svjesni su da postoje i problemi nedovoljne saradnje građana sa nadležnim institucijama u ovoj oblasti.

“Očekujem da će se uz efikasniji rad nadležnih organa i uz nespornu moć učestalog medijskog izvještavanja o ovom problemu, ohrabriti svi građani da u većem broju dostavljaju policiji, anonimno ili na drugi njima adekvatan način, saznanja o zelenaštvu ili nasilju koje isto obično prouzrokuje”, kazao je Nuhodžić “Vijestima”.

On je podsjetio da su upravo oni, u Odboru za bezbjednost i odbranu, aktuelizovali problem zelenašnja i potencirali neophodnost posvećivanja pune pažnje tom obliku kriminala.

Nuhodžić je podsjetio da je u februaru prošle godine održana posebna sjednica Odbora na temu - Organizovani kriminal, zelenaštvo i druga pitanja iz oblasti bezbjednosti.

“Tom prilikom Odbor je tokom rasprave poseban osvrt učinio na aktivnosti predstavnika nadležnih insitucija na suzbijanju ovog krivičnog djela i saznanja o licima i grupama koje se bave ovim poslovima, kao i o njihovoj potencijalnoj povezanosti sa kriminalnim grupama u regionu i šire. Na temelju vođene rasprave, Odbor je konstatovao da je pojava vršenja krivičnog djela zelenaštva jedan od rastućih problema, a imajući u vidu da zelenaške aktivnosti jačaju uticaj organizovanih kriminalnih grupa kroz širenje polja njihovog djelovanja, Odbor je ocijenio da nadležni državni organi rješavanju ovog problema treba da posvete punu profesionalnu pažnju. Tada je ukazano da je potrebno ohrabriti građane, na prvom mjestu oštećene, kroz pružanje dodatne policijske i pravne zaštite da dostave informacije o pojavi zelenaštva u društvu i oblicima nasilja koje ova pojava prouzrokuje, kao i da kaznena politika u oblasti organizovanog kriminala i zelenaštva treba da bude adekvatna stepenu društvene opasnosti”, kazao je Nuhodžić.

On je rekao da je Odbor za bezbjednost i odbranu nastavio sa stalnim praćenjem ove problematike i na sjednici održanoj 3. jula 2015. godine, u kontekstu razmatranja izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova o radu i stanju u upravnim oblastima za 2014. godinu, ponovno razmatrao i pitanje zelenašenja i konstatovao da je neophodno poboljšanja rezultata u toj oblasti.

On je podsjetio da je sklopu obavještajnog projekta „Loan“, Uprava policije od 1. juna 2015. do kraja 2015. godine realizovala 12 policijskih akcija u okviru kojih je procesuirano 15 lica, a ukupan iznos novčanih sredtava plasiranih na zelenašku kamatu u navedenim predmetima iznosi milion i sto hiljada eura.

“Tokom januara ove godine, u dvije akcije, procesuirana su dva lica, a iznos novčanih sredstava plasiranih za zelenašku kamatu u navedenim predmetima iznosio je 20000 eura”, kazao je Nuhodžić.

U Državnom tužilaštvu u 2015. godini podnijeto je 25 prijava protiv 32 lica za navedeno krivično djelo.

“ Protiv sedam lica po optuženjima tužilaštva u toku je krivični postupak pred nadležnim sudovima; protiv sedam lica odbačena je krivična prijava zbog nepostojanja elemenata predmetnog krivičnog djela u radnjama prijavljenih lica, dok je protiv 18 lica izviđaj u toku”, kazao je Nuhodžić.

Rezultati nijesu impozantni, ali ima napretka

Mevludin Nuhodžić je rekao da je u 2015. godini pred crnogorskim sudovima bilo u radu osam predmeta za krivično djelo zelenaštvo.

“Donijete su četiri presude, od kojih tri osuđujuće, pri čemu su tri lica osuđena na zatvorsku kaznu, a donijeta je jedna oslobađajuća presuda. Dvije presude su postale pravosnažne”, kazao je Nuhodžić i napravio poređenje sa 2014. godinom kada crnogorski sudovi nijesu donosili presude za krivično djelo zelenašenje, dok su u tužilaštvu bile podnijete samo tri krivične prijave.

“Iako nije riječ o impozantnim brojkama, mora se konstatovati napredak u dosadašnjim aktivnostima nadležnih organa u suzbijanju ovog krivičnog djela. Pojava vršenja krivičnog djela zelenaštvo u Crnoj Gori i dalje predstavlja veliki društveni problem, koji zahtijeva efikasniju reakciju državnih organa. Svjesni da postoje i problemi nedovoljne saradnje građana sa nadležnim institucijama u ovoj oblasti, očekujem da će se uz efikasniji rad nadležnih organa i uz nespornu moć učestalog medijskog izvještavanja o ovom problemu, ohrabriti svi građani da u većem broju dostavljaju policiji, anonimno ili na drugi njima adekvatan način, saznanja o zelenaštvu ili nasilju koje isto obično prouzrokuje”, kazao je Nuhodžić i naglasio da će Odbor za bezbjednost i odbranu i dalje, u okviru svojih nadležnosti, kroz parlamentarni nadzor “sagledavati i podsticati rad odgovornih subjekata i na taj način doprinositi daljim pozitivnim pomacima u ovoj oblasti”.

Bonus video: