Koncert indijske muzike u Nikšiću: Improvizacija na stotinu žica

Ljepota ove muzike, koja je u osnovi religijska, je u tome što repertoar zavisi od kreativnosti umjetnika
64 pregleda 1 komentar(a)
koncert, indijska muzika, NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
koncert, indijska muzika, NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.02.2016. 14:53h

Nikšićka publika, zahvaljujući dr Danji Dejtankru, imala je priliku da prvi put čuje zvuk santura, nesvakidašnjeg indijskog trzačkog instrumenta sa sto žica koji je karakterističan za tradicionalnu muziku iz doline Kašmir. Sa Dejtankrom, kompozitorom i virtuozom na santuru, nastupili su i muzičari na tabli i tampuri, Samir Puntamkr i Ninad Dejtankr.

“Ljepota klasične indijske muzike, koja je u osnovi religijska, duhovna, je u tome što repertoar nije striktno određen već zavisi od kreativnosti umjetnika i vještine improvizacije, a zadatak izvođača je da bude što spontaniji kako se ne bi ponavljao”, kazao je Dejtankr nakon koncerta.

U vrijeme kada se zainteresovao za santur on nije bio dostupan u prodaji pa ga je mladi umjetnik, gledajući fotografije, napravio. Santur proizvodi neočekivano razigran ton slično cimbalu ili harfi i smatra se pretkom klavira zato što funkcionišu po veoma sličnom principu.

“Muzičar nizom improvizacija stvara nove dizajne, boje. Svaki izvođač ima tehniku izvođenja i svaki nastup je jedinstven tako da publika upravo u tome uživa. Na zapadu su simfonije koje izvode orkestri ili kompozicije precizno napisane, pa izvođači vježbaju prije nastupa i tokom koncerta prate note na osnovu kojih reprodukuju muziku. Raga nije fiksno zapisana. Sviramo ono što u trenutku osjetimo i kako to doživimo. U tome je osnovna razlika zapadne i klasične indijske muzike”, objasnio je Dejtankr.

Upravo to je uradio i prije početka koncerta - publici je objasnio suštinu indijskog raga stila i instrumenata na kojima sviraju.

Danja Dejtankr pored santura, jedinog instrumenta sa žicama koji se svira udarom dva drvena štapića, svira i na tabli, indijskom udaračkom instrumentu. Dobitnik je brojnih nagrada, a nastupao je širom Indije, ali i u drugim država Azije, kao i po Evropi i SAD-u.

Objavio je nekoliko albuma od kojih se izdavajaju “Mjesečeve melodije” i “Originalni duet”, za santur i indijsku flautu.

Organizatori koncerta nazvanog “Magični zvuci Indije” su Opština Nikšić i JU “Zahumlje” u saradnji sa ambasadom Indije u Crnoj Gori, a pokrovitelj evropske koncertne turneje je Indijska fondacija za kulturne odnose.

Bonus video: