Dinamično proljeće Marine Abramović: Ispitivanje granica snage i povjerenja

“Živimo u svijetu gdje nam nešto stalno odvlači pažnju. Sve je teže izdvojiti vrijeme da se povežemo sa sobom”, rekla je Abramovićeva o projektu. “Osmislila sam ovaj performans tako da publici pruži priliku da bude slobodna od tih smetnji i ponovo se zagleda u sebe i druge oko sebe. Nikad i nigdje ova tema nije bila relevantnija, nego u Grčkoj sada”, ističe umjetnica
116 pregleda 4 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Elculture.gr
Marina Abramović, Foto: Elculture.gr
Ažurirano: 01.02.2016. 09:56h

Pred Marinom Abramović je dinamično proljeće. Umjetnica će predvoditi veliki performans u Benaki muzeju u Atini od 10. marta. Atinska neprofitna umjetnička organizacija NEON, Institut Marine Abramović i sama umjetnica, udružiće snage u okviru programa “Performans i nematerijalna umjetnost”.

“NEON-MAI Lab” kako se naziva ovaj tim, angažovaće posjetioce muzeja koji će tako i sami postati učesnici performansa.

“Živimo u svijetu gdje nam nešto stalno odvlači pažnju. Sve je teže izdvojiti vrijeme da se povežemo sa sobom”, rekla je Abramovićeva o projektu. “Osmislila sam ovaj performans tako da publici pruži priliku da bude slobodna od tih smetnji i ponovo se zagleda u sebe i druge oko sebe. Nikad i nigdje ova tema nije bila relevantnija, nego u Grčkoj sada”, ističe umjetnica.

“Svi radimo cjelodnevno kako bismo publici pružili izuzetno iskustvo”, rekla je direktorka NEON-a Elina Konturi. Ona je objasnila da svi uključeni u projekat treniraju prema Abramović metodu. Tako će cijela zgrada Benaki muzeja “postati živi prostor za performans u kom će ljudi ispitivati svoje granice snage i povjerenja”.

Konturi kaže da je saradnja bila logičan korak. “Naš cilj u NEON-u je da približimo savremenu kulturu opštoj javnosti, ne samo poznavaocima i da pružimo podršku postojećim i potencijalnim kreativcima u Grčkoj”.

Abramovićeva će raditi sa umjetnicima koje sama odabere na principima svog umjetničkog metoda.

Bonus video: