Katnić i "Limenku" obavio velom tajne

Ne daju konkretne podatke “jer bi se time ugrozila tajnost postupka”
53 pregleda 14 komentar(a)
Ivan Brajović, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2016. 07:38h

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu htjeli da odgovore da li su u predmetu “Limenka” saslušali bivšeg ministra i direktora policije Ivana Brajovića i Veselina Veljovića, pozivajući se na tajnost postupka.

To tužilaštvo treba da utvrdi čijom greškom će građani platiti 10,5 miliona eura odštete Acu Đukanoviću, bratu premijera Mila Đukanovića.

Odgovarajući “Vijestima” iz SDT-a su kazali da im je iz Vrhovnog tužilaštva proslijeđena dokumentacija koju je dostavila Demokratska Crna Gora.

"Postupak se nalazi u fazi izviđaja, zbog čega vam ne možemo dati konkretne podatke o radnjama preduzetim do sada, jer bi se time ugrozila tajnost postupka”, kazali su iz tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Tužilaštvo treba da utvrdi i da li je postojala koordinirana aktivnost grupe visokih javnih funkcionera čije je nevršenje službene dužnosti imalo za cilj da premijerov brat stekne višemilionsku korist na uštrb građana.

Đukanović je 2008. potpisao ugovor sa Upravom policije, tada samostalnim organom, na osnovu koga je zemljište na lokaciji Limenke trebalo da mu bude ustupljeno dvije godine kasnije. To nije ispoštovano, pa je brat Mila Đukanovića u julu 2012. tužio državu i dobio spor.

Poslanik Demokrata Velizar Kaluđerović ranije je kazao da su ključne pozicije u Vladinim resorima u vezi sa poslom sa Limenkom imali Milo Đukanović, Brajović, Veljović i Jusuf Kalamperović.

MUP je do 26. jula 2012. imao nadzornu ulogu nad UP, kojom je šefovao Veljović. Tada je u Skupštini usvojen novi Zakon o unutrašnjim poslovima, na osnovu koga je MUP vratio nadležnost nad policijom. U tom trenutku i do kraja 2012. njime je rukovodio Ivan Brajović.

“Vijestima” je bivši rukovodilac u Vladi nezvanično objasnio da je planirano da MUP u Zagoriču, gdje ima prostorije, napravi novu zgradu. U nju je trebalo da bude prebačen sektor za vanredne situacije, sektor za izdavanje dokumenata i informacioni sistem UP i MUP-a, koji je bio smješten u Limenki.

MUP je u vrijeme mandata Ivana Brajovića odustao od nove zgrade jer nije bilo novca.

Brajovićev nasljednik na čelu MUP-a - Raško Konjević nedavno je ocijenio da slučaj “Limenka” pokazuje nefunkcionalnost pojedinih državnih organa i pravljenje ozbiljnih grešaka koje su nanijele štetu građanima i budžetu.

“Svakako, neko mora da snosi, za to krivičnu i političku odgovornost... Ne možete donositi odluke, a da one koštaju građane deset miliona eura i da za to niko ne odgovara. Onda niste ozbiljna država”, kazao je Konjević tada.

Bonus video: