ISTRAGA O BJEKSTVU ZATVORENIKA TAPKA U MJESTU

Ni traga od Vujovića, niti krivca za njegov bijeg

Protiv službenika Zatvora Bijelo Polje do sada nije pokrenut krivični postupak, kazali su iz VDT-a
101 pregleda 10 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2016. 06:45h

Bjelopoljsko tužilaštvo još nije našlo krivca za bjekstvo osuđenog ubice Ivana Vujovića iz Zatvora Bijelo Polje.

Istovremeno, od Podgoričanina koji je prije više od mjesec naoružan pobjegao iz tog zatvora još nema traga.

Jedanaest službenika tamošnjeg zatvora saslušano je, ali niko od njih nije osumnjičen da je omogućio Vujoviću bjekstvo, ili ga naoružao.

“Protiv službenika Zatvora Bijelo Polje do sada nije pokrenut krivični postupak. U saradnji sa Upravom policije, Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju preduzima mjere u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima je zatvorenik I. V. došao u posjed pištolja”, odgovoreno je “Vijestima” iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Dodaje se da su osim zatvorskih službenika saslušali još jednu osobu, ali i “preduzeli i druge radnje u skladu sa zakonom”.

Iz tog tužilaštva ponovili su da je krivična prijava podnijeta samo protiv Vujovića, kojem se na teret stavljaju tri krivična djela - bjekstvo lica lišenog slobode, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i protivpravno lišenje slobode.

Osuđeni za ubistvo Radomira Savovića pobjegao je iz bjelopoljskog zatvora 24. decembra.

Nakon njegovog bjekstva uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala je tri službenika - Nikolu Konatara, Petra Šukovića i Slavišu Kljajevića.

Njih trojica bili su na dužnosti kada je pobjegao robijaš.

Vujović je tog dana navodno uperio pištolj u stražare Konatara i Šukovića i natjerao ih da uđu u zatvorsku prostoriju u kojoj ih je zaključao. Potom je daljinskim upravljačem otvorio ulazna vrata zgrade zatvora, došao do stražare, prišao s leđa Kljajeviću i nišaneći u njega naredio mu da otvori kapiju, a zatim išetao na ulicu i nestao.

Vujović je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva Radomira Savovića u Podgorici 2008. godine.

Početak kazne služio je iza spuških bedema, a potom je prebačen u Bijelo Polje.

Izvor “Vijesti” blizak istrazi tvrdi da je osuđeni Podgoričanin prije bjekstva više puta napuštao krug bjelopoljskog zatvora zbog navodnih zdravstvenih tegoba.

Odvođen je u bjelopoljsku Opštu bolnicu, između ostalog i zbog uganuća ramena.

Isti sagovornik tvrdi da je taj robijaš po odobrenju direktora ZIKS-a Miljana Perovića, u julu 2015. godine pušten da prisustvuje krštenju sina.

Zatvorenike sljeduju određene zakonske pogodnosti, ali je njihovo sprovođenje u praksi definisano Pravilnikom o kućnom redu koji nije dostupan javnosti.

Vujović je zatvorsku ćeliju dijelio sa Jovicom Zindovićem, koji je čuvarima bjelopoljskog zatvora pobjegao 7. oktobra prošle godine. Taj Mojkovčanin služio je 15-godišnju kaznu zbog ubistva Luke Popovića.

Iako je formalno otišao da vidi bolesnog člana familije, tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je tog dana sproveden kući da bi slavio rođendan maloljetne kćerke.

Zbog sumnje da su mu omogućili bjekstvo, uhapšeni su načelnik Zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić, šef sprovodničke službe Safet Dizdarević i sprovodnici Duško Tomić i Sead Alić.

Navodno, Šćekić tog dana nije uvažio naređenja uprave ZIKS-a da robijaša do kuće prate najmanje četvorica, dugim cijevima naoružana sprovodnika, niti je tražio asistenciju bjelopoljske policije. Umjesto da Zindovića uvedu u “maricu”, čuvari su ga sjeli u Šćekićev službeni "megan” i uputili se ka Mojkovcu.

Četvorici službenika sudi se zbog bjekstva Zindovića. Na prvom ročištu Šćekić je optužio bivšeg pomoćnik direktora ZIKS-a Dragoljuba Bulatovića da ga je primorao da Zindoviću omogući posjetu bolesnom članu porodice, a da mu je nakon svega podvalio i hapšenje.

Provjeravaju da li je Konatar naoružao Ivana Vujovića

Istražitelji provjeravaju da li je suspendovani službenik bjelopoljskog zatvora Nikola Konatar naoružao robijaša Ivana Vujovića prije bjekstva, tvrdi izvor “Vijesti” blizak istrazi.

Nestanak Konatarevog službenog pištolja evidentirali su službenici ZIKS-a koji su poslije Vujovićevog bjekstva prebrojavali naoružanje zatvorskih službenika.

Iz ZIKS-a su tada zvanično saopštili da je detaljnom kontrolom naoružanja kod službenika obezbjeđenja i magacina Zatvora Bijelo Polje, ustanovljeno da nedostaje pištolj koji je zadužio taj zatvorski policajac.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Konatar je u prvim trenucima istrage pokušavao da prikrije nestanak pištolja, tvrdeći da ga je ostavio kući.

“Kada je ustanovljeno da službeni pištolj koji je zadužio nije u njegovom porodičnom domu, pravdao se da ga je ostavio u magacinu Zatvora Bijelo Polje. Objašnjeno mu je da ga ni tamo nema, a onda je smislio novo opravdanje”, kazao je izvor iz istrage.

Dodao je da je utvrđeno i da je Konatar par dana prije Vujovićevog bjekstva posjedovao službeni pištolj.

"Da li je osuđenik pobjegao sa tim pištoljem, treba da utvrdi istraga", kazao je sagovornik “Vijesti”.