Čogurić je duševno zdrav i inteligentan, tokom pucnjave na Ćulafiće moguće isprovociran

Čogurić je optužen da je braću Ćulafić usmrtio sa tri hica ispaljena iz revolvera, 15. februara 2014. godine
317 pregleda 7 komentar(a)
Mašan Čogurić, Foto: Vesko Belojević
Mašan Čogurić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.01.2016. 13:19h

U nalazu Komisije ljekara vještaka piše da je Mašan Čogurić duševno zdrava osoba, visokoprosječnih intelektualnih sposobnosti koja ne ispoljava simptome trajnog duševnog oboljenja, niti teže duševne poremećenosti.

Taj dokument pročitan je juče u podgoričkom Višem sudu, gdje Čogurić odgovara za ubistvo braće Davorina i Danijela Ćulafića.

Komsija vještaka dala je dvije mogućnosti njegovog stanja u vrijeme ubistva - jedna u okolnostima da je bilo provokativnog ponašanja stradalih prije pucnjave i drugu, da do toga nije dolazilo.

U prvoj situaciji, Čogurić se nalazio u stanju afekta straha jakog intenziteta koji odgovara stanju privremene duševne poremećenosti.

“U tim okolnostima krivično djelo je psihopatološki motivisano afektom straha jakog intenziteta. Sposobnost shvatanja značaja djela i upravljanja postupcima u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila je bitno smanjena”.

Prema mišljenju vještaka, ako nije bilo provokativnog ponašanja Ćulafića sa fizičkim nasiljem, na taj način je eliminisana neposredna životna ugroženost okrivljenog. Smatraju da je afekat straha bio na nivou srednjeg intenziteta, a sposobnost shvatanja značaja djela i mogućnost upravljanja postupcima u toj varijanti je bila smanjena, ali ne bitno.

Komisija vještaka imala je zadatak da nakon psihijatrijskog pregleda i podataka u sudskom spisu, utvrdi da li je Čogurić u vrijeme izvršenja krivičnog djela ubistva mogao da shvati značaj svojih postupaka i njima upravlja, kao i da li je sposobnost bila očuvana, smanjena ili isključena. Takođe, da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela ili nakon njegovog izvršenja obolio od duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti ili zaostalog duševnog razvoja.

Čogurić je optužen da je braću Ćulafić usmrtio sa tri hica ispaljena iz revolvera, 15. februara 2014.

Suđenje se nastavlja 26. februara.