Akcija "Mak/Hunt": Dvije osobe procesuirane, jedna uhapšena

0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.01.2016. 12:33h

Crnogorska policija identifikovala je i procesuirala dvije osobe u okviru međunarodne akcije "Mak/Hunt" i uhapsila jednu zbog posjedovanja narkotika radi prodaje.

„Službenici Uprave policije (UP) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Odsjeka za borbu protiv droge, Grupe Podgorica, su identifikovali jedina dva lica u okviru međunarodne policijske akcije „Mak / Hunt“ na čijem se identifikovanju radilo i protiv kojih je krivična prijava bila podnijeta po nepoznatom počiniocu“, saopšteno je iz UP.

Oni su precizirali da se radi o G.M. (35) iz Kotora i J.H. (37) iz Novog Pazara sa prebivalištem u Ulcinju.

„Službenici Odsjeka su Specijalnom državnom tužiocu podnijeli poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave, protiv G.M, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i stvaranje kriminalne organizacije, i J.H, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, navodi se u saopštenju.

Sumnja se, kako se dodaje, da su ova dva lica učestvovala u krijumčarenju kokaina i skanka na području Crne Gore i šire.

Podsjeća se da su službenici Odsjeka za borbu protiv droge, 22. oktobra prošle godine, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji sa Policijom i Tužilaštvom Hrvatske, realizovali višemjesečnu policijsku akciju koja je na teritoriji Crne Gore sprovođena pod nazivom „Mak“ a u Hrvatskoj pod nazivom „Hunt“.

Iz UP su kazali da je međunarodna akcija „Mak / Hunt“ bila usmjerena na otkrivanje, suzbijanje i presijecanje lanca međunarodnog krijumčarenja narkotika.

Tokom njenog sprovođenja na teritoriji obje države pronađeno je i oduzeto: 3.3 kilograma kokaina (Hrvatska), 1.55 kilograma heroina (Crna Gora), 21 kilogram marihuane tipa skank (Crna Gora), pola kilograma hašiša (Hrvatska), 800 tableta ekstazija (Hrvatska), 100 grama opojne droge amfetamin (Hrvatska) i 1 kilogram smješe koja služi za miješanje sa heroinom (Crna Gora).

Krivične prijave su, kako se navodi, podnijete protiv ukupno 29 osoba i to njih 18 u Crnoj Gori i 11 u Hrvatskoj.

„Službenici UP MUP-a Crne Gore su navedenog dana, u okviru akcije „Mak“, po nalogu Specijalnog državnog tužioca, tom tužiocu krivičnom prijavom procesuirali 18 lica“, kaže se u saopštenju.

Pojašnjava se da su, osim toga, službenici Grupe, zajedno sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica, u odvojenoj aktivnosti uhapsili S.C. (19) iz Podgorice.

Kod njega su, kako se precizira, ličnim pregledom i pretresom kuće, pronašli i oduzeli oko 43 grama heroina, 70 grama skanka, 35 komada municije različitog kalibra, novac za koji se sumnja da je stečen prodajom droge i dvije vage za precizno mjerenje.

„On je, uz krivičnu prijavu, priveden državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“, kazali su iz UP.

Bonus video: