Tužilac traži krivca za milionsku štetu

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka “Vijestima” je kazao da je Opština ostala bez imovine zato što nijesu poštovane sudske odluke, niti su čelnici Centra za kulturu radili u interesu grada i države
93 pregleda 6 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fatmir Đeka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.01.2016. 08:16h

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka dostavio je specijalnoj tužiteljki Nataši Bošković traženu dokumentaciju oko Kino bašte na Pristanu, koja je prethodno vraćena nasljednicima Lale Zubera jer decenijama nije bila privedena namjeni.

Tužilaštvo je još 5. januara od Đeke tražilo da dostavi sve detalje sudskog postupka u kome je Opština na volšeban način izgubila imovinu vrijednu milion i po eura.

“Radi postupanja i prikljupanja obavještenja neophodno je da nam dostavite tačan poslovni broj parničnog spisa predmeta koji je vođen pred Osnovnim sudom u Ulcinju, a okončan pravosnažnom presudom Vrhovnog suda”, pisalo je u dopisu Boškovićeve.

Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda, Novak Zuber, Marina Tot i Aleksandra i Đorđe Stefanović dobili su 676 kvadrata zemljišta u srcu Pristana na mjestu nekadašnje Kino bašte, jer Opština, odnosno Centar za kulturu nijesu prostor priveli namjeni.

Vještaci su konstatovali da parcela koja je Zuberima oduzeta 1954. godine, više ne služi za obavljanje kulturnih djelatnosti već se izdaje kao privremena lokacija na kojoj već deceniju egzistira noćni i disko klub Fama zakupca Vedata Ljamovića.

Đeka je ocijenio da je Opština ostala bez imovine zato što nijesu poštovane sudske odluke, niti su čelnici Centra za kulturu radili u interesu grada i države.

“Postojala je odluka suda da se ugovor u zakupu za diskoteku poništi i da se prostor vrati prvobitnoj namjeni, ali to nije urađeno pravovremeno. Zašto i kako, vjerovatno će utvrditi tužilaštvo da ja ne prejudiciram”, kazao je Đeka “Vijestima”.

Porodica Lale Zubera podnijela je Komisiji za povraćaj i obeštećenje početkom 2006. godine zahtjev za povraćaj zemljišta na Pristanu. Komisija je djelimično usvojila njihov zahtjev, a saga je okončana u aprilu prošle godine pravosnažnom presudom Vrhovnog suda.

Opština je tada izjavila i ustavnu žalbu ali je malo vjerovatno da će to spriječiti Zubere da uknjiže imovinu na svoje ime. Taj postupak je u toku.

“Da smo priveli prostor namjeni, Zuberi su mogli dobiti samo obeštećenje. Ovako su postali vlasnici”, kazao je tada “Vijestima” zastupnik opštinske imovine Gzim Hadžibeti.

On je naveo da su Zuberi dobili imovinu prema Pivnici, gdje se nalazila pozornica.

Ranije, u Osnovnom sudu u Ulcinju, direktor ulcinjskog Centra za kulturu Nailj Draga osuđen je na godinu zatvora uslovno zbog optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj.

Prvostepenu presudu izrekla je sutkinja Sanja Mirović.

Prema toj odluci, funkcioner vladajuće Force neće ići na izdržavanje kazne, ukoliko u naredne tri godine ne učini novo krivično djelo.

Draga se tereti da je 2012. i 2013. godine, sugrađanima Vedatu Ljamoviću i Amiru Zagoviću nezakonito pribavio imovinsku korist.

Zakupac kino bašte Vedat Ljamović, važi za čovjeka koji ima bliske i rodbinske odnose sa visokim opštinskim funkcionerima Force.

U presudi Mirovićke piše da je Draga sa Ljamovićem zaključio nezakonite ugovore o zakupu objekta u vlasništvu Centra za kulturu, bez prethodno organizovanog javnog nadmetanja.

U nekadašnjoj kino bašti na Pristanu, Ljamović već godinama drži diskoteku.

Sutkinja je Dragu osudila i zbog toga što je, suprotno zakonu i bez tendera, zaključio ugovor sa Zagovićem o zakupu prostorije u sklopu bivše Kino sale.

Po istom osnovu, preostali dio ljetnje kino bašte, pripašće familiji Milošević koja takođe potražuje oduzetu imovinu na Pristanu.

Bonus video: