Pretučeni Vukanović čeka "konsultacije": Traži da Baković sačeka malo

Vukanović je jedan od Podgoričana uhapšenih 26. decembra nakon obračuna sa policijom u “Velvetu”
797 pregleda 12 komentar(a)
Branko Vukanović, Foto: Zoran Đurić
Branko Vukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.01.2016. 08:28h

Pritvorenik Branko Vukanović (33) zamolio je zaštitnika ljudskih prava da sačeka u postupanju sa njegovim predmetom, dok se ne konsultuje sa svojim advokatom.

Vukanović je prije dva dana tužiocu ispričao da ga je 15-ak zatvorskih čuvara brutalno pretuklo, a to je potvrdio i njegov branilac Branko Anđelić.

“Na osnovu informacija iz medija u vezi sa incidentom koji se dogodio u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, a u kojem je učestvovalo pritvoreno lice B.V., zaštitnik ljudskih prava i sloboda formirao je predmet po sopstvenoj inicijativi i predstavnici institucije su 26. januara posjetili B.V. U razgovoru, on je zatražio da sačekamo sa postupanjem izvjesno vrijeme, dok se ne konsultuje sa svojim advokatom”, odgovoreno je “Vijestima” iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kojom rukovodi ombudsman Šućko Baković.

Vukanović je prije tri dana saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je pretukao zatvorskog čuvara R. S. Tužiocu Miroslavu Turkoviću tada je rekao da nije sposoban da priča, jer ga je 15-ak službenika ZIKS-a brutalno pretuklo.

Vukanović je tokom saslušanja tražio da ga u Istražnom zatvoru posjeti zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Njegov branilac advokat Branko Anđelić, “Vijestima” je ranije rekao da njegov branjenik nije mogao da priča, jer je izudaran.

“Izjavio je jedino da ga je petnaestak zatvorskih policajaca brutalno pretuldo pendrecima. Na insistiranje tužioca, Vukanović se skinuo i pokazao povrede, koje je prvo tužilac konstatovao, a odmah zatim i pozvao vještaka sudske medicine koji ima naredbu da o svemu sačini nalaz i mišljenje”, kazao je Anđelić.

Vukanović je osumnjičen da je počinio krivično djelo napad na službeno lice.

Izvor “Vijesti” iz spuškog zatvora ranije je kazao da je od udarca pritvorenika službeniku zatvora slomljena vilica.

Sagovornik “Vijesti" tvrdi da je nakon toga više službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija izvelo Vukanovićeva iz ćelije i pretuklo ga.

Iz ZIKS-a su potvrdili da je došlo do incidenta i pojasnili da je Vukanović njihovog službenika udario prilikom podjele terapije pritvorenim licima.

Vukanović je jedan od šestorice Podgoričana koji su uhapšeni 26. decembra 2015. godine nakon obračuna sa policijom u podgoričkom kafiću “Velvet”.

Iza spuških rešetaka tada je osim njega završila i četvorka iz samozvanog zagoričkog klana Radoslav(32) i Vidoje Stanišiće(28), Saša Klikovac(34), i Nikola Marković(30). Na teret im je stavljeno krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Njima je juče produžen pritvor.

Nakon incidenta u “Velvetu” iza spuških rešetaka nije završio jedino Željko Popović(36), koji je u obračunu sa policijom teško povrijeđen. Do tuče je došlo prilikom policijske racije.

Bonus video: