Ako plati za Miloša Marovića ostaće 1.120.000 eura

Gotovo cijela imovina Marovića je pod hipotekama
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2016. 08:02h

Đorđina Marović, supruga pritvorenog visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, luksuznu četvorospratnu vilu u budvanskom naselju Babin do prodala je za 1.500.000 eura.

Kuću je prodala tivatskom građevinskom preduzetniku, koji joj je novac morao isplatiti najkasnije do 6. novembra 2015. godine, piše u njihovom ugovoru u koji su “Vijesti” imale uvid.

Oni su kupoprodajni ugovor 6. oktobra ovjerili kod notara, samo sedam dana prije nego je Specijalno tužilaštvo naložilo hapšenje njenog sina Miloša Marovića, koji je osumnjičen da je učestvovao u nelegalnoj prodaji 26.000 kvadrata zemlje na Jazu.

Miloš je priznao krivicu i sa tužilaštvom potpisao sporazum, obavezujući se da će zbog toga platiti 380.000 eura i odležati godinu dana u zatvoru.

Kuporodajnim ugovorom, tivatski biznismen u vlasništvo je preuzeo i parcelu od 800 kvadrata, od čega 500 kvadrata dvorišta i 214 kvadrata voćnjaka.

U tom dokumentu piše da je od novoizgrađene zgrade uknjiženo samo 207 kvadrata, ali da se u vlasništvo prenosi i oko 773 kvadrata izgrađenog, ali ne i uknjiženog stambenog prostora.

Marovićeva nije uspjela da uknjiži kompletnu zgradu, čiju je izgradnja nedavno privela kraju.

Kompletna zgrada, dakle, prostire se na oko 1.000 kvadrata stambenog prostora u jednom od najelitnijih naselja u Budvi.

U Ugovoru piše da se kupac obavezao da Đorđini Marovići odmah isplati 300.000 eura, a ostatak najkasnije u roku od 30 dana - kešom na ruke ili preko računa u banci.

Saglasnost na ugovor dao je i Svetozar Marović, čija je izjava takođe ovjerena kod notara.

On je potpisao “da daje saglansost svojoj supruzi Đorđini - da bez njegove dodatne saglasnosti zaključuje sve pravne poslove koji imaju za predmet otuđenje ili opterećenje nepokretnosti upisane na njeno ime, a stečene u vrijeme njihove bračne zajednice”.

Tivćanin je ispunio sve ugovorom predviđene obaveze, jer se već 14. oktobra upisao u katastarsku evdienciju Uprave za nekretnine kao vlasnik zgrade i zemljišta, bez ikakvog opterećenja.

Marovićeva je 2012. godine tu kuću trgovala od proslavljenog fudbalskog radnika Miljana Miljanića, za šta je platila 300.000 eura. Nakon toga kuća je porušena i na njenom mjestu izgrađena je četvorospratnica.

Prema dokumentciji MANS-a, Marović je 29. avgusta 2012. predala zahtijev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju stambenog objekta sa četiri etaže.

Dozvola je izdata već 18. septembra iste godine.

Početkom septembra iste godine sklopljen je i ugovor o plaćanju komunalija, prema kojem je supruga šefa političkog savjeta DPS-a na ime komunalija uplatila 68.401,39 eura.

Nikao je potpuno novi objekat, a predrčunska vrijednost radova iznosila je 306.000 eura.

Prema računici MANS-a, kupovina i izgradnja kuće Marovićevu je koštala 670.000 eura.

Iz te nevladine organizacije tada su pozvali Vrhovno držvno tužilštvo da ispita porijeklo novca porodice Marović, imajući u vidu da su primanja članova porodice daleko manja od novca koji je uložen u kuću.

Izgradnja kuće poklopila se sa aferom isplivavanja dokumenata iz švajcarskog ogranka banke HSBC, do kojih je došla međunarodna grupe novinara.

Objavljeni dokumenti govore da je supruga Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara na računu u toj banci 2006/2007. godine. Marovići su demantovali te navode i najavili tužbu, a tužilaštvo je procesuiralo slučaj.

Ukoliko Sud prihvati dogovor Miloša Marovića i Tužilaštva, dio novca od prodaje vile možda će otići u te svrhe.

Milošev branilac, advokat Zdravko Begović ranije je kazao da njegov branjenik ima imovinu koju bi mogao da proda i nadoknadi štetu državi.

Gotovo cijela imovina Marovića je pod hipotekama, što banaka, što njihovih poslovnih partnera.

Galerija

Bonus video: