TQ Plaza garant za nove milione kredita

Hipotekom na 6.200 kvadrata, garantuju da će do 2021. vratiti dva miliona eura
102 pregleda 6 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.01.2016. 19:46h

Kompanija Tredeunique početkom januara upisala je hipoteku na nešto više od 6.200 kvadrata u TQ Plaza , kao garanciju da će banci do 2021. godine vratiti kredit od dva miliona eura, koji su posredno uzeli preko Investiciono-razvojnog fonda.

Taj novac kompanija biznismena Mirka Latinovića uzela je za izgradnju hotela u stambeno-poslovnom kompleksu u centru Budve.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine piše da je hipoteka upisana 5. januara, dan nakon što je zaključen aneks ugovora o investicionom kreditu sa bankom. “Vijestima” nije poznato šta piše u tom dodatku ugovora.

Prema informacijama “Vijesti”, Tradeunique uporedo prikuplja dokumentaciju i uveliko u lameli A gradi hotel, a sve dok traje istraga o višemilionskoj krađi tokom izgradnje i podjele prostora u tom luksuznom kompleksu.

Gradonačelnik Budve rekao da je poništavanje aneksa IV jedini način da se Opština obešteti

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, Viši sud je privremeno blokirao raspolaganje imovinom Tradeunuquea u TQ Plazi.

U to ne spada jedino onaj dio poslovno-stambenog prostora koji je založen na ime investicionog kredita.

Osim toga, Viši sud je krajem novembra privremeno zabranio i raspolaganje dijelom Latinovićeve kompanije - pojedinim apartmanima u hotelu “Splendid” i rezidencijalnim kompleksom vila u Ruskom selu, na brdu iznad Svetog Stefana.

Čelnik Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević ranije je “Vijestima” saopštio da ta organizacija nije odobrila kredit preduzeću Tradeunique, već poslovnoj banci a ovi Latinovićevoj kompaniji.

On je tada objasnio da se banka njima obraća sa zahtjevom za dodjelu kredita, ali da oni odlučuju o tome da li će novac biti isplaćen.

Poslovni aražmani kompanije Tradeunuque dešavaju se u vrijeme dok vlasnik Latinović od Skupštine opštine Budva zahtijeva da raskine aneks IV ugovor o izgradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji, a sve kao preduslov da bi sa Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice.

Budvanski parlament bi time priznao da je aneks IV zaključen jedino u svrhu prikrivanja kriminalnih radnji.

Opština je upisala fiduciju na 4.000 kvadrata poslovnog prostora u TQ Plazi kao garancju da će biti izvršena ugovorena obaveza iz aneksa - da Latinović izgradi oko 10.000 kvadrata garažno-poslovnog prostora koji će pripasti gradu.

U lokalnom parlamentu nedavno nije bilo kvoruma da bi se glasalo o poništenju aneksa, jer je opozicija odbila da prisitvuje glasanju.

Oni su konstatovali da Opština ne smije da ispunjava želje Latinoviću i prepusti mu 4.000 kvadrata, koje će joj ionako u junu pripasti jer Trdeunuque do tada ne može ispoštovati aneksom ugovorene obaveze o gradnji.

Latinović je u tužilačkoj istrazi ispričao da je funkcioner DPS-a Svetozar Marović rukovodio brojnim nelegalnim poslovima u metropoli turizma.

Nova sjednica u četvrtak: DPS-u nezavisni obezbjeđuju kvorum

U četvrtak će se nastaviti sjednica loklanog parlamenta o raskidu aneks IV i ugovora o fiduciji, rečeno je “Vijestima”.

Sjednica je ranije odložena jer u sali nije bilo 17 odbornika, koliko iznosi kvorum za održavanje.

Opozicija je tada napustila salu, poručivši da bi tužilac Milivoje Katnić trebalo da dođe i upozna ih sa sporazumom o pitanju krivice koji kane da potpišu sa Latinovićem.

Prema nezvaničnim informacijama, kvorum će, osim 14 odbornika DPS-a, obezbijediti tri nezavisna odbornika, nekadašnja člana Pozitivne.

Bonus video: