PREINAČENA PRESUDA

Ćalovićeva mora da objavi da je Popoviću povrijedila čast

Presudu o optuživanju Bebe da je postavio snimak na internet, Ćalovićeva mora objaviti u svim štampanim i elektronskim medijima
77 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2016. 06:30h

Podgorički Viši sud naložio je Vanji Ćalović da u svim štampanim i elektronskim medijima u Crnoj Gori i Srbiji objavi presudu u kojoj piše da je Vladimira Bebu Popovića lažno optužila da je na internetu postavio poronozoofilni snimak.

Taj sud preinačio je dio prvostepene presude u sporu u kome je direktor Instituta za javnu politiku tužio čelnicu MANS-a.

Oni su potvrdili dio kojim je odlučeno da je Ćalovićeva povrijedila čast i ugled Popovića, kada ga je javno optužila za postavljanje snimka kojim je predstavnica nevladine organizacije pokušana brutalno da se diskredituje u javnosti.

Viši sud je, međutim, preinačio dio presude, kojim je sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Milica Vlahović odbila Popovićev zahtjev - da Ćalovićeva preko medija povuče izjavu koju je dala na konferenciji za novinare u junu 2014. i javno se izvini za te tvrdnje.

Sud je odlučio da Ćalovićeva mora da objavi izreku ove presude “zato što je povrijedila prava ličnosti tužioca (čast, ugled, dostojanstvo), tako što ga je na konferenciji za novinare lažno optužila da je postavio pornozoofilni snimak na internetu, u roku od 15 dana od dana prijema presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja”.

Obrazložili su da Popović nije tražio novčanu satisfakciju za povredu časti i ugleda i da je zato objavljivanje u medijima nužna posljedica i vid njegovog zadovoljenja usljed povrede prava ličnosti.

Sudovi su ocijenili da ga je Ćalovićeva neosnovano optužila, jer nema dokaza da je Popović postavio snimak na internet, ali i da nijesu pronađeni podaci o osobi koja je to učinila.

Konstatovali su i da nije od značaja priznanje Popovića da je prosljeđivao snimak.

Ćalovićeva je ranije optužila Popovića da stoji iza svega, ali je rekla da ga neće tužiti jer je to njihov cilj - da se nastavi priča o tim lažima.

Popović je, međutim, tužio nju i insistirao da se utvrdi ko je osoba na snimku, ali je sud odlučio da je ta informacija irelevantna.

Direktorica MANS-a više puta je negirala da je ona osoba na snimku, koji je kasnije u više navrata koristio tabloid “Informer” u obračun sa Ćalovićevom.

Popović je tokom spora ponavljao da on nije okačio snimke na internet, ali da ga je sa zadovoljstvom dijelio svima, kako bi pokazao “pravo lice Ćalovićeve”.

Sudovi pristrasni i zavisni kada sude u premijerovom sporu

Presuda je još jednom pokazala da su crnogorski sudovi sve samo ne nezavisni i nepristrasni kada sude u predmetima koje pokreće premijer neposredno ili preko svojih kontroverznih prijatelja”, kazao je juče punomoćnik Ćalovićeve, advokat Veselin Radulović.

"Brutalni i primitivni napadi na Vanju Ćalović i MANS počeli su nakon što je ta organizacija otkrila i dokazima dokumentovala na koji način Milo Đukanović i organizacija na čijem je čelu kradu izbore", rekao je on.

Ocijenio je indikativnim što presuda dolazi odmah nakon što je objavljeno da je Evropska komisija ponovo odlučila da sljedeće izbore posmatra MANS: “Presuda još jednom šalje poruku da će se napadi na MANS nastaviti, ali i da prijatelji premijera koji su zaduženi za ovakve kampanje mogu računati i na zaštitu države u slučaju ako ih bilo ko prozove”.

“Ipak, premijer i svi koji sprovode prljave kampanje prema njegovim kritičarima, kao i oni koji poput Višeg suda svojim djelovanjem daju vjetar u leđa takvoj praksi, mogu biti sigurni da će MANS i Vanja Ćalović nastaviti da razotkrivaju, dokumentuju i objavljuju sva njihova nedjela", poručio je Radulović.

On je najavio i reviziju Vrhovnom sudu.

Preporučujemo za Vas