Sudija hoće da sasluša Jovovića

Banka traži skoro 300.000 eura odštete i objavljivanje reagovanja na tekst “Igre milionima i sumnjivim procjenama”
80 pregleda 0 komentar(a)
Mihailo Jovović, Foto: Arhiva Vijesti
Mihailo Jovović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.01.2016. 14:45h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Rade Vlaović odlučio je da se u postupku po tužbi Univerzal kapital banke protiv izdavača “Vijesti”, “Dejli presa” sasluša glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović.

Jovović treba da kaže zašto nije objavljeno reagovanje koje je “Vijestima” poslala banka.

Banka traži skoro 300.000 eura odštete i objavljivanje reagovanja na tekst “Igre milionima i sumnjivim procjenama”.

Članak je objavljen kao dio serijala istraživačkih tekstova “Dosije Vei Seng Pua”, koji su radili istraživači Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Tekst objavljen 16. februara govori o poznatom malezijskom milijarderu sa crnogorskim pasošem i njegovom poslovanju u Crnoj Gori.

U tužbi piše da je u spornom tekstu iznijeto niz neistina i insinuacija u vezi sa bankom, čime im je značajno narušen ugled u javnosti.

Ističe se da reagovanje banke nije nikada objavljeno, čime je prekršen Ustav i Zakon o medijima, i nanijeta šteta banci i akcionarima u iznosu od 298.059 eura.

U odgovoru na tužbu navodi se da je banka u tekstu pomenuta jedino u kontekstu određenih transakcija Pua koje su vršene i preko te banke, te da je poslato reagovanje bez ikakvog osnova, jer su objavljene informacije istinite i dostupne javnosti i potiču od strane nadležnih organa.

Dodaje se i da se u reagovanju ne navodi nijedna činjenica kojom bi se mogla dovesti u sumnju istinitost objavljenih informacija, već ono sadrži niz uvredljivih navoda usmjerenih na “Vijesti” i njene osnivače.

Bonus video: