Holokaust u stotinu slika

Od 50 umjetnika čija su djela predstavljena na izložbi, 24 su ubili nacisti. Uz uglavnom nepoznata imena, nalaze se i djela hvaljenih umjetnika, poput Feliksa Nusbauma i Ludvig Majdnera
56 pregleda 0 komentar(a)
izložba holokaust Berlin, Foto: Reuters
izložba holokaust Berlin, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2016. 10:54h

U saradnji sa Fondacijom za umjetnost i kulturu, njemački Istorijski muzej u Berlinu izložio je, prvi put u Njemačkoj, 100 umjetničkih djela iz Jad Vašema, Svjetskog memorijlanog centra za žrtve holokausta u Jerusalimu.

Izložba predstavlja vrhunac obilježavanja 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Njemačke i Izraela. To je do sada najveći prikaz djela iz Jad Vašem zbirke izvan Izraela, i trebalo bi je posmatrati kao neprocjenjiv simbol prijateljstva dva naroda.

Stvarani u nehumanim uslovima i u najvećoj tajnosti, u velikoj mjeri grafički radovi, potiču od jevrejskih zatvorenika različitih koncentracionih logora, radnih logora i geta.

Oni svjedoče o snazi ljudskog duha koji gleda u lice nedaćama i smrti, prikazujući sukob između surove realnosti holokausta i imaginarnog svijeta zatočenih.

U beskompromisnom činu otpora, mnogi umjetnici crtali su i slikali u smrtnoj opasnosti.

Neki veoma živo prikazuju strahote i poniženja kojima su bili izloženi, dok drugi nastoje da se suprotstave nemilosrdanoj dehumanizaciji, stavljajući naglasak na pojedinca i njegov unutrašnji duhovni život.

Od 50 umjetnika čija su djela predstavljena na izložbi, 24 su ubili nacisti. Uz uglavnom nepoznata imena, nalaze se i djela hvaljenih umjetnika, poput Feliksa Nusbauma i Ludvig Majdnera.

Prikazani radovi razvrstani su tematski, i kreću se u rasponu od prikaza svakodnevnih zločina i zvjerstava u logorima do prizivanja idilične i izmaštane, paralelne realnosti.

Uz izložene umjetnine, dio izložbe su i biografije umjetnika koji su neodvojivo povezane s radovima. Kustosi izložbe su Elijad Moreh-Rozenberg (Jad Vašem) i Valter Smerling (Fondacija za umjetnost i kulturu).

Bonus video: