Nokautirao čuvara pa preživio torturu

Vukanović zatvorskom policajcu navodno slomio vilicu, nakon čega ga je, kako tvrdi, 15-ak službenika brutalno pretuklo...
1210 pregleda 97 komentar(a)
Branko Vukanović, Foto: Zoran Đurić
Branko Vukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.01.2016. 06:53h

Pritvorenik Branko Vukanović (33) prije dvije noći u Istražnom zatvoru pretukao je zatvorskog čuvara R.S. zbog čega je juče saslušan u podgoričkom osnovnom tužilaštvu.

On je tužiocu Miroslavu Turkoviću rekao da nije sposoban da priča, jer ga je 15-ak službenika ZIKS-a brutalno pretuklo.

To je "Vijestima" potvrdio Vukanovićev branilac, advokat Branko Anđelić.

"Moj branjenik se branio ćutanjem, jer nije bio u stanju da se izjasni zbog povreda koje su mu nanesene. Izjavio je jedino da ga je petnaestak zatvorskih policajaca brutalno pretuklo pendrecima. Na insistiranje tužioca, Vukanović se skinuo i pokazao povrede, koje je prvo tužilac konstatovao, a odmah zatim i pozvao vještaka sudske medicine koji ima naredbu da o svemu sačini nalaz i mišljenje", kazao je Anđelić.

Vukanović je osumnjičen da je počinio krivično djelo - napad na službeno lice.

Izvor "Vijesti" iz spuškog zatvora tvrdi da je od udarca pritvorenika službeniku zatvora slomljena vilica.

Sagovornik "VIjesti" tvrdi da je nakon toga više službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija izvelo Vukanovićeva iz ćelije i pretuklo ga.

Iz ZIKS-a su potvrdili da je došlo do incidenta i pojasnili da je Vukanović njihovog službenika udario prilikom podjele terapije pritvorenim licima.

"Došlo je do fizičkog kontakta između pritvorenika B.V. i službenika obezbjeđenja ZIKS-a, kojom prilikom je ovaj pritvorenik stisnutom pesnicom udario pomenutog službenika", piše u odgovorima.

Oni ne pominju da li su službenici ZIKS-a nakon toga pretukli pritvorenika.

"O navedenom incidentu obaviješteni su nadležni državni organi, kako bi preduzeli aktivnosti i mjere iz svoje nadležnosti. Nadležni u Istražnom zatvoru Podgorica, povodom ovog incidenta, pokrenuli su odgovarajući disciplinski postupak iz svoje nadležnosti”, piše u saopštenju iz ZIKS-a.

Advokat Anđelić rekao je da je Vukanović od tužioca tražio da ga u zatvoru posjeti ombudsman, kako bi ga upoznao sa prebijanjem.

"Nesporan, ogroman broj udaraca pendrecima i nanijete povrede, tužiocu su bili dovoljan osnov da pokrene i postupak zbog prebijanja Vukanovića. Uporedo će se voditi ovaj i postupak protiv zatvorskih policajaca, kako bi se utvrdila odgvornost zbog brutalnog prebijanja ovog pritvorenika”, kazao je Anđelić.

Vukanović je jedan od šestorice Podgoričana koji su uhapšeni 26. decembra 2015. godine nakon obračuna sa policijom u podgoričkom kafiću “Velvet”.

Iza spuških rešetaka tada je osim njega završila i četvorka iz samozvanog zagoričkog klana - Radoslav (32) i Vidoje Stanišiće (28), Saša Klikovac (34), i Nikola Marković (30). Na teret im je stavljeno krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Njima je juče produžen pritvor.

Nakon incidenta u “Velvetu” iza spuških rešetaka nije završio jedino Željko Popović(36), koji je u obračunu sa policijom teško povrijeđen.

Do tuče je došlo prilikom policijske racije.

Bonus video: