PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DJELO

Borislavu Jovanoviću nagrada „Božo Bulatović“

Članovi žirija su kazali da nagrada „ide u ruke čovjeka kojemu je, kao i Bulatoviću, životna vertikala ispisana slovima slobode, etike i mudrosti.“
201 pregleda 0 komentar(a)
Borislav Jovanović, Foto: Centar za kulturu Mojkovac
Borislav Jovanović, Foto: Centar za kulturu Mojkovac
Ažurirano: 25.01.2016. 20:15h

Književna nagrada „Božo Bulatović“ za 2015. godinu dodijeljena je piscu i književnom kritičaru Borislavu Jovanoviću. U obrazloženju žirija navodi se da je Jovanović blizu četiri decenije prisutan na književnoj mapi Crne Gore. Kao pjesnik, dobitnik je nagrade „Risto Ratković“, najznačajnijeg crnogorskog priznanja iz oblasti poezije za knjigu „Kenotaf“ 2006. godine. 

„Jovanović je  dao  značajan doprinos crnogorskoj književnosti i književnoj kritici. Posebno valja istaći njegov decenijski rad na izučavanju i afirmaciji grupe mlađih crnogorskih pisaca kroz paradigmu „crnogorskog književnog urbaniteta“, kako glasi naslov njegove književno-kritičke knjige, objavljene 2005. godine. Bitan je i njegov doprinos artikulisanju crnogorske kulturne i političke istorije u odnosu na sadašnjost. Radovi o toj problematici objedinjeni su u knjizi „Libroskopija“ objavljenoj 2002. godine...,” piše u obrazloženju žirija, koji su činili dr Lidija Vukčević, mr Željko Rutović i Bogić Rakočević.

 Oni su kazali da  nagrada „ide u ruke čovjeka kojemu je,  kao i Bulatoviću, životna vertikala ispisana slovima slobode, etike i mudrosti.“ To je, navodi se, i „vertikala koja se u izvoru crnogorske kulture i državnosti iznova snažila i svojim djelom uzvišeno doprinosila bogatstvu identitetskih biljega crnogorske kulture i crnogorske državnosti.“ . 

 „Draga mi je ova nagrada. Bliska mi je.  Ona ima veliku etičku,  estetičku i amblematičnu nacionalnu vrijednost. I bez nje, ja sam bio nagrađen od Boža Bulatovića, samim višedecenijskim poznanstvom sa njim i njegovim duhom i davnašnjim  identifikacijama moje malenkosti sa Božom kao čovjekom i piscem, intelektualcem... On  je bio, takođe, pisac koji nije bio egocentrik . Bio je, zapravo, spreman da sve crnogorske pisce pusti ispred sebe ako su već smatrali da im je tamo mjesto bez i grama sujete,“ kazao je, između ostalog, Jovanović u besjedi nakon što mu je uručena nagrada.  

Prema riječima laureata, Bulatovićevo književno djelo pripada njegoševskoj, zogovićevskoj i lalićevskoj vertikali crnogorske literature,  a samim  tim i jugoslovenske

Priznanje, koje je večaras u mojkovačkom Centru za kulturu uručeno Jovanoviću, predhodnih godina dobili su i Čedo Vuković, Radoslav Pajković i Milorad Stojović. 

Preporučujemo za Vas