Velikiću uručena NIN-ova nagrada: "Umjesto kulture, Srbijom dominiraju tabloidi"

Velikić je uz Dobricu Ćosića i Živojina Pavlovića, dva puta dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, prethodni put 2007. godine za roman "Ruski prozor"
91 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Velikić, Foto: Betaphoto
Dragan Velikić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.01.2016. 18:23h

NIN-ova nagrada za najbolji roman godine na srpskom jeziku uručena je večeras u Skupštini Beograda piscu Draganu Velikiću za roman "Islednik".

Žiri je odluku o dodjeli ove nagrade Velikiću donio 18. januara

Obraćajući se okupljenima, Velikić je kazao da su NIN-ovu nagradu stvorili pisci koji su danas, prema njegovim riječima, klasici srpske književnosti, ali i čitaoci.

On je ocijenio da je kultura u Srbiji u prethodnih 25 godina izgubila značaj i da umjesto nje danas dominiraju tabloidi.

Velikić je uz Dobricu Ćosića i Živojina Pavlovića, dva puta dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, prethodni put 2007. godine za roman "Ruski prozor".

Dodjeljujući nagradu, ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac ocijenio je da je riječ o najznačajnijem, najprestižnijem i najuticajnijem priznanju na srpskoj književnoj sceni.

Prema riječima glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka, prvi put u istoriji ovog priznanja, koje je uručeno po 62. put, Ministarstvo kulture i informisanja stalo je iza nagrade za roman godine.

"NIN je oduvijek vodio računa o kulturi, i onda kada ni država ni drugi to nijesu činili. NIN će uvijek kritikovati svaku vlast, prošlu, sadašnju i buduću, za sve loše poteze koje bude napravila", kazao je Ćulibrk.

Obrazlažući odluku petočlanog žirija, njegov član Mihajlo Pantić naveo je da je roman "Islednik" "sugestivno i slojevito ispripovijedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati".

Redakcija NIN-a dodijelila je i nagradu za Ličnost godine za 2015. a dobitnica je košarkašica Nataša Kovačević, koja je nastavila karijeru nakon teške saobraćajne nesreće.

Dodjeli nagrade prisustvovali su i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ministarka saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović i predsjednik Nove stranke Zoran Živković.

Bonus video: