Kristin Masel na čelu 57. Bijenala u Veneciji

Rođena 1969. godine, Kristin Masel je, nakon studija istorije umjetnosti, radila u francuskom Ministarstvu kulture, a od 2000. je glavni kustos u Nacionalnom muzeju za modernu umjetnost “Žorž Pompidu”
0 komentar(a)
Kristin Masel, Foto: Monopol-magazin.de
Kristin Masel, Foto: Monopol-magazin.de
Ažurirano: 25.01.2016. 09:04h

Francuska kustoskinja Kristin Masel, koja je na čelu odjeljenja za savremenu umjetnost u Centru “Žorž Pompidu” u Parizu, imenovana je za direktorku 57. Bijenala vizuelnih umjetnosti u Veneciji 2017. godine.

Obrazlažući predlog da Kristin Masel bude imenovana za direktorku 57. izdanja najstarije međunarodne izložbe savremene umjetnosti, predsjednik Bijenala u Veneciji Paolo Barata istakao je da je ona kao kustos posvećena isticanju “važnosti uloge koju umjetnici imaju u osmišljavanju sopstvenih svjetova i velikodušnom ubrizgavanju vitalnosti svijetu u kojem živimo”.

Iskustvo Kristin Masel u Odjeljenju za savremeno stvaralaštvo i prospektivu u “Pompiduu” omogućava joj da već godinama “posmatra i identifikuje nove energije koje dolaze iz različitih djelova svijeta”, naveo je Barata.

Rođena 1969. godine, Kristin Masel je, nakon studija istorije umjetnosti, radila u francuskom Ministarstvu kulture, a od 2000. je glavni kustos u Nacionalnom muzeju za modernu umjetnost “Žorž Pompidu”.

Bila je kustoskinja francuskog paviljona na 54. Bijenalu u Veneciji 2013. godine, kada je učestvovao Anri Sala. Na Bijenalu u Veneciji je učestvovala i 2007. godine, kao kustoskinja belgijskog paviljona.

Kristin Masel drži i predavanja o savremenoj umjetnosti, a više puta je gostovala i u Beogradu. Odbor Bijenala u Veneciji odlučio je da 57. međunarodna izložba bude održana od 13. maja do 26. novembra (vernisaž od 10. do 12. maja).

Bonus video: