VDT: Nije naša greška što Savković dobija 38.750 eura

"Tužilaštvo može osumnjičenog da zadrži najduže 72 časa od hapšenja"
271 pregleda 0 komentar(a)
klub Afrodita, Foto: Uprava policije
klub Afrodita, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 25.01.2016. 08:27h

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopštili su da nijesu odgovorni za grešku zbog koje država Vojislavu Savkoviću treba da isplati 38.750 eura zbog neosnovanog hapšenja i pritvora dugog gotovo 16 mjeseci.

Iz tužilaštva su reagovali na tekst “Još 38.750 zbog greške tužilaštva”, koji je objavljen u “Vijestima” 23. januara.

Savković je ranije pred vijećem sutkinje Valentine Pavličić oslobođen optužbe da je počinio krvično djelo - trgovina ljudima, u predmetu “Afrodita”.

Savkovića je zastupao advokat Dušan Lukšić, koji je tužbom protiv države tražio da se njegovom klijentu isplati 50.000 eura, na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed povrede ugleda, časti i slobode.

Presudom podgoričkog Višeg suda potvrđena je presuda Osnovnog suda, kojom je odlučeno da se djelimično usvaja Savkovićev tužbeni zahtjev, odnosno da se država obavezuje da Savkoviću isplati 38.750 eura sa zakonskom kamatom od 17. aprila 2015. pa do konačne isplate.

Protiv drugostepene presude, država je izjavila reviziju.

Vrhovni sud je nakon toga odbacio kao neosnovanu reviziju zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države Crne Gore i potvrdio presude nižestepenih sudova, kojim je Savkoviću dodijeljen novac.

Saopštenje tužilaštva “Vijesti” prenose u cjelosti:

"Podsjećamo Vas da, u skladu sa zakonskim propisima Crne Gore, Tužilaštvo može da osumnjičenog lišenog slobode zadrži izuzetno, najduže 72 časa od časa lišenja slobode. U svim drugim slučajevima, u kojima se određuje pritvor duži od 72 časa, tužilac kao stranka u postupku predlaže pritvor, a konačnu odluku o odredjivanju, produženju i trajanju pritvora donosi Sud. Imajući prethodno u vidu, ne može se kao greška Tužilaštva, kao što je to navedeno u naslovu teksta objavljenog u Vašim medijima, okarakterisati činjenica da je Vrhovni sud potvrdio presude nižestepenih sudova da se V.S. isplati 38.750 eura zbog neosnovanog pritvora”, saopštili su iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Bonus video: