Policija da udari na imovinu narkodilera i pomoraca

Za krijumčarenje heroina prema CG i dalje je od ključnog značaja oblast oko Peći na Kosovu, odakle se preko sjevera Crne Gore heroin krijumčari ka centralnoj i južnoj regiji zemlje
177 pregleda 67 komentar(a)
hapšenje. šverc droge, Foto: Zoran Đurić
hapšenje. šverc droge, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.01.2016. 06:16h

Policija će pojačati prikupljanje podataka o imovini pripadnika organizovanih kriminalnih grupa (OGK) i pomoraca uključenih u krijumčarenje droge. Te grupe, prema nalazu SOCTA, trgovinom drogom zarađuju desetine miliona godišnje.

U posljednjem srednjoročnom pregledu Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala, u Crnoj Gori 2015 SOCTA piše da krijumčarenje i trgovina drogom i dalje ostaju dominantna kriminalna aktivnost najvećeg broja registrovanih OGK.

"U narednom periodu, tokom realizacije istražnih aktivnosti organa za sprovođenje zakona, potrebno je u većoj mjeri angažovati specijaliste za prikupljanje podataka o imovini i sprovođenje finansijskih istraga pripadnika OKG i pomoraca uključenih u krijumčarenjenarkotika na međunarodnom nivou", piše u tom dokumentu.

Dosadašnje zaplijene heroina u Crnoj Gori, po kvalitetu i količini, i dalje ukazuju da je bio namijenjen uličnoj prodaji, a ne daljem krijumčarenju ka zemljama EU.

"Organizovani kriminal fokusiran je ka domaćem tržištu heorina, više nego međunarodnom krijumčarenju heroina, što direktno utiče na socioekonomski momenat u društvu”, piše u tom dokumentu.

Kosovo i dalje predstavlja centralnu tačku na "Balkanskoj ruti", jer se na njemu ukrštaju centralni i južni krak rute. Na Kosovu se vrši skladištenje velikih količina heroina (stockpilling) koje se u zavisnosti od potražnje vraćaju na sjever ka Centralnoj Evropi ili na jug preko Albanije za Italiju.

Za krijumčarenje heroina prema Crnoj Gori i dalje je od ključnog značaja oblast oko Peći na Kosovu, odakle se kanalom preko sjevera Crne Gore heroin krijumčari ka centralnoj i južnoj regiji zemlje, uglavnom za potrebe domaćeg tržišta.

"Drugi pravac ulaska heroina u Crnu Goru je iz oblasti Skadra u Albaniji. Heroin koji se u Crnu Goru krijumčari tim pravcem nije namijenjen samo domaćem tržištu, već i daljem krijumčarenju ka BiH i Hrvatskoj", navodi se u dokumentu policije.

I dalje se kao dominantni zajednički faktor za OKG koje se bave krijumčarenjem heroina izdvaja zajedničko etničko porijeklo, što se posebno odražava na veze sa zemljama koje slove kao glavni dobavljači heroina.

"Nijesu uočene značajne promjene u pogledu cijene, o čemu govori i prodajna cijena heroina na veliko, kao i cijena heroina namijenjenog uličnoj distribuciji koja se nije mijenjala”, piše u nalazu SOCTA.

U oblasti krijumčarenja kokaina, nijesu zabilježene značajnije promjene modusa krijumčarenja. To je i dalje korišćenje prekookeanskih kontejnerskih brodova kompanije MSC koji plove na relaciji Južna amerika - Zapadna Evropa.

Zabilježen je povećan trend izbacivanja pošiljki kokaina na otvorenom moru, koje se kasnije preuzimaju od članova OKG i dalje krijumčare, obično manjim jahtama.

"Kao posebno značajne, registrovane su pojačane aktivnosti OKG, manifestovane kroz sve veće angažovanje i porast broja pomoraca iz Crne Gore, posebno lica mlađe starosne dobi, koji učestvuju u međunarodnom lancu krijumčarenja. Posljednja dešavanja na međunarodnoj krijumčarskoj sceni, ukazuju da pripadnici OKG iz Crne Gore, udruženi sa partnerima iz zemalja regiona u sve većoj mjeri uspijevaju da kontrolišu gotovo sve faze u lancu krijumčarenja”, piše u srednjoročnom pregledu SOCTA.

U oblasti krijumčarenja narkotika najznačajnije promjene zabilježene su u odnosu na krijumčarenje marihuane. Ključni faktor koji je uticao na promjene je policijska akcija izvedena u albanskom selu Lazaret, kao i zapljena policije Albanije od preko sedam tona marihuane, što predstavlja rekordnu zapljenu marihuane u ovoj zemlji u posljednjih pet godina.

Imajući u vidu da je Albanija glavni proizvođač kanabisa u regionu, te da je Crna Gora prva tranzitna tačka za njegovo krijumčarenje, te aktivnosti su u značajnoj mjeri uticale na promjenu stanja kako na lokalnom, tako i međunarodnom ilegalnom tržištu.

Ključne promjene ogledaju se u dinamici rada domaćih i regionalnih OKG i promjeni cijene marihuane na veliko. U drugoj polovini 2014. godine, cijena jednog kilograma marihuane (na veliko) je u odnosu na 2013. godinu povećana za 100%, a primjetan je i dalji trend rasta cijene ove droge.

U toku 2013. godine, u prekograničnom pojasu Albanije i Crne Gore (oblast Skadarskog jezera) cijena jednog kilograma marihuane, u zavisnosti od kvaliteta, kretala se u rasponu od 500-600 eura, dok trenutna cijena u tom regionu za istu količinu iznosi najmanje 1 200 eura. “To govori da je ponuda marihuane na tržištu opala”, piše u dokumentu.

Očekuju i plantaže droge u CG

Rute i modus krijumčarenja marihuane su ostali nepromijenjeni. I dalje su ključni ulazni putevi, legalni i ilegalni prelazi na granici između Albanije i Crne Gore, a izlazni na graničnim prelazima prema BIH i Republici Hrvatskoj. U proteklom peridou nije zabilježen povećan trend krijumčarenja marihuane preko Luke Bar.

"U narednom periodu, kao buduće prijetnje, mogu se izdvojiti pojava laboratorija za proizvodnju marihuane u vještačkim uslovima, ali i pojava manjih plantaža za proizvodnju marihuane u ruralnim područjima Crne Gore", piše u dokumetu SOCTA.

Dileri će sve više ratovati

"I pored činjenice da je 2014. godine u Luci Bar zaplijenjena značajna količina kokaina, može se zaključiti da ona ne predstavlja frekventnu tranzitnu tačku u krijumčarskom lancu. Poseban rizik za krijumčare predstavlja okolnost da je procenat kontejnera koji se pregleda u luci Bar neuporedivo veći (oko 12%) u odnosu na druge evropske luke (oko 2-4%), koje slove kao glavne tačke ulaska kokaina u zemlje EU", navodi se u tom dokumetu.

"Aktivnosti preduzete tokom prethodnog perioda, rezultirale su hapšenjem jednog broja vođa i visokorangiranih članova OKG koje se kao dominatnom aktivnošću bave krijumčarenjem kokaina. Ta situacija podstakla je "cijepanje" pojedinih OKG na manje, međusobno suprotstavljene OKG koje su samostalno nastavile sa sprovođenjem tih aktivnosti. Formiranje novih OKG u navedenoj oblasti, može prouzrokovati nove i dovesti do eskalacije postojećih sukoba, ne samo na teritoriji Crne Gore, već i na teritoriji zemalja regiona i pojedinih zemalja EU", piše u SOCTA.

Bonus video: