Pljevaljsko pozorište za deceniju odigralo 500 predstava

Pozorište zatvoreno jer je opterećivalo budžet, dok je tadašnja država njihov profesionalni rad ocijenila kao nizak
209 pregleda 1 komentar(a)
Pljevaljsko pozorište, Foto: Privatna arhiva
Pljevaljsko pozorište, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.01.2016. 20:43h

Od pljevaljskog pozorišta ostala su samo sjećanja i uspomene, manje pisanih tragova, kao i Dom kulture koji se već deset godina renovira.

Prije skoro 60 godina prestalo je da radi pljevaljsko Narodno pozorište, jedno od najuspješnijih pozorišta u Crnoj Gori.

Pljevaljsko pozorište imalo je jako dobre uslove za rad, a svoje prve glumačke korake u pljevaljskom pozorištu napravio je i poznati glumac Aljoša Vučković, koji je kao dječak nastupao u brojnim predstavama.

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) “Mostovi kulture” Dragan Paldrmić, zalaže se da se u Pljevljima ponovo osnuje “makar poluprofesionalno” pozorište, slično onima u Bijelom Polju i Kolašinu.

Paldrmić kaže da su prve pozorišne predstave u Pljevljima organizovali Srpsko pjevačko društvo bratstvo i Muslimansko kulturno umjetničko društvo “Gajret”.

Novembra 1949. godine Vlada Narodne Republike Crne Gore svojom odlukom formirala je Narodno pozorište u Pljevljima. Istom odlukom formirana su pozorišta u Nikšiću, Kotoru i Podgorici, dok je u Cetinju i ranije djelovalo profesionalno pozorište.

Paldrmić kaže da je prva predstava koja je postavljena na scenu Narodnog pozorišta u Pljevljima bila “Običan čovjek” Branislava Nušića, u režiji Petra Milosavljevića, ujedno i prvog upravnika pljevaljskog pozorišta.

“Preko 600 gostiju, predstavnika republičkih vlasti na čelu sa tadašnjim predsjednikom Vlade Crne Gore Blažom Jovanovićem, gromovitim aplauzom pozdravili su glumačku ekipu i sa posebnim oduševljenjem, početak rada Narodnog pozorišta. Tog majskog dana Pljevlja su bila u svečarskom raspoloženju”, kaže Paldrmić istakavši da su u to vrijeme Pljevlja bila kulturni centar regiona.

Tvrdi da je pozorište u Pljevljima priredilo 90 premijera, dok je na daskama ovog teatra odigrano preko 500 predstava.

“Pozorište je dalo neizbrisiv trag kulturnom razvoju grada i okoline”, kazao je pljevaljski kulturni radnik Paldrmić.

Deset godina uspješnog rada nije bilo dovoljno tadašnjim moćnicima da 1958. godine donesu odluku o zatvaranju svih pozorišta osim podgoričkog.

“Narodno pozorište u Pljevljima zatvoreno je kako su obrazložile tadašnje republičke vlasti, jer je opterećivalo budžet, a i profesionalni rad je ocijenjen kao nizak. Revolt zbog te odluke i danas je prisutan. U svim gradovima u kojima su ukinuta pozorište, već su formirana nova, a u Pljevljima, još uvijek nema izgleda da se nešto tako desi”, kazao je Paldrmić.

Predstava “Put oko sveta” Branislava Nušića bila je posljednja koju je izvelo pljevaljsko pozorište prije zatvaranja 1958 godine.

U Pljevljima dosad bilo 326 predstava

Nedostatak rada Narodnog pozorišta nadoknadilo je donekle Amatersko pozorište KUD “Volođa” i dječija scena, sa 27 premijera i oko 80 priređenih predstava, kao i gostovanja pozorišnih kuća sa prostora bivše Jugoslavije.

To se navodi u monografiji Paldrmića - “Prvi vijek pozorišta u Pljevljima” koju je izdalo Crnogorsko narodno pozorište (CNP), u okviru Biblioteke “Zetski dom” 1999. godine.

U monografiji se navodi da je u nakon gašenja teatra u Pljevljima odigrano 326 predstava, od kojih 100 monodrama.

Najviše predstava je izvelo Crnogorsko narodno pozorište 46, zatim Dječije pozorište iz Podgorice – 35, Užičko – 24, Kragujevačko – 21, Jugoslovensko dramsko, Atelje “212” i Narodno pozorište iz Beograda – 27, Prištinsko – 14, Narodno pozorište i Teatar 55 iz Sarajeva – 37, Šabačko – 11, a do deset predstava priredila su sljedeća pozorišta: Tuzlansko, Dubrovačko, Mostarsko, Niško, Zagrebačko, Dječija scena iz Beograda, Dječija scena iz Sarajeva, Leskovačko, Somborsko, Banjalučko, Subotičko, Zeničko, Osječko, Skopsko, Virovitičko, Travničko, Vranjsko, Splitsko, Pančevačko, Praško (ČSR).

“Više od stotinu godina pozorišne umjetnosti u Pljevljima, obavezuje kulturne i ostale činioce grada da nađu način da se taj kontinuitet nastavi. Preduslovi za to su osposobljavanje za funkciju jedne od najljepših pozorišnih dvorana u zemlji i Doma kulture u cjelini, popularizacija teatarske djelatnosti u gradu i nastojanje da se u Pljevljima ponovo osnuje profesionalno pozorište”, navodi se u monografiji.

Bonus video: