EVROPSKO PRVENSTVO: CRNA GORA U FINALU PORAŽENA OD SRBIJE

Pokradeni i bez zlata oni su - HEROJI

131 pregleda 1036 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Filip Roganović
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.04.2019. 19:10h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Ima ljudi koji ne cijene puno vaterpolo, jer kažu da je to sport u kome sudije bez problema mogu da odluče utakmicu. Griješe. Krađa se i te kako vidi.

Večeras je bila jedna od takvih utakmica. Slovenac Margeta i Grk Stavridis odlučili su da Srbiju časte titulom prvaka Evrope jer je organizovala najveći spektakl u istoriji vaterpola.

Oni su domaćim igračima tutnuli zlato u ruke, Crna Gora je morala da se zadovolji srebrom. Izabranici Vladimira Gojkovića pokazali su da je njihova medalja morala da bude za nijansu sjajnija, dali su sve od sebe, igrali protiv aktuelnog svjetskog i evropskog prvaka, i protiv 15-ak hiljada navijača domaćeg tima. I bili su bolji!

Za to su ispraćeni aplauzom prilikom dodjele medalja, ali slaba je to utjeha. Protiv sudija nisu mogli.

Da ne bude da su proradile emocije, krenimo redom.

Crna Gora je počela furiozno, povela 2:0, pa 3:1. Vidjelo se da su "ajkule" silno motivisane, a da su igrači Srbije podlegli atmosferi. Bio je to signal za ljude obučene u bijelom.

U drugoj četvrtini najbolji bekovi Crne Gore, specijalci za odbranu, Predrag Jokić i Toni Petrović, imali su po dvije lične greške.

Poslije drugog isključenja Jokića, isključen je i Mišić, i tek sa dva igrača više Srbija je izjednačila na 3:3. Pri tom rezultatu, poslije drugog isključenja Petrovića, isključen je i Radović, ali Srbija ovog puta nije iskoristila dva igrača više.

I Crna Gora nakon toga dobija isti višak u bazenu, pa Aleksandar Radović postavlja rezultat poluvremena.

U trećoj četvrtini Dušan Mandić je izjednačio, a Petrović poslije toga dobio i treću ličnu grešku. Ipak, sjajna partitura Darka Brguljana opet dovodi "ajkule" u vođstvo od 5:4 (sa igračem više) i 6:5 , sa istim brojem igrača u bazenu.

Između Darkovih golova, izjednačio je Filip Filipović, nakon što je Srbija dva puta zaredom dobila igrača više maltene u istoj akciji.

U posljednjem napadu u trećoj četvrtini Aleksandar Ivović je dobio drugu ličnu iako nije bio na poziciji beka, a Andrija Prlainović takvu šansu nije propustio da izjednači rezultat uoči posljednje četvrtine.

Iako je i to bilo mnogo, najgore tek slijedi. Poslije minut igre u posljednjem periodu Radović postiže ČIST gol da Crna Gora povede. Stavridis izmišlja nešto što niko nije vidio, a Miloš Ćuk koristi slavlje naših igrača i postiže pogodak za prvo vođstvo domaćih!!!

"Bio je to trenutak koji je prelomio utakmicu", kazao je potpisniku ovih redova selektor jedne od najuspješnijih reprezentacija u istoriji, ne želeći da mu se pominje ime.

Ni tajm-aut Vlada Gojkovića nije pomogao da se naši igrači oporave od šoka - Duško Pijetlović je povećao predost na 8:6, lopta se jedva ušunjala u gol...Kada je sa igračem više Srbija povela 9:6 golom Nikole Jakšića, činilo se da je sve gotovo.

Isto su pomislili i arbitri, kriterijum suđenja naglo je postao ujednačen. Ali, ni slutili nisu da će na kraju morati da "daju pun gas".

Radović je smanjio na 9:7, tri minuta prije kraja, a Nikola Janović sa igračem više smanjio na svega gol zaostatka 2,16 minuta prije zvuka sirene.

Muk u "Areni", čulo se jedino oko hiljadu navijača Crne Gore. Dva puta su naši igrači imali priliku da izjednače, pa se odbranili. A onda su arbitri stavili tačku.

Prekršaj nad Nikolom Janovićem na centru bio je školski primjer kada se sudi isključenje! Ne postoji osoba koja je gledala utakmicu, a da to nije vidjela. Sudije se nisu oglasile!

U znak protesta, prema Margeti je poletjela plava kapica, a Milan Aleksić postavio konačan rezultat.

Srbija je osvojila još jedno odličje, treći put zaredom uzela zlato na evropskim prvenstvima. Ali, crnogorski vaterpolisti osvojili su nešto vrednije. Srca navijača ponovo kucaju za njih. Crna Gora će ih dočekati kao heroje.

I za kraj - vraćamo se na početak. Da li će se osobe u bijelom ikada zapitati je li to što su uradili vrijedno dječijih suza...