Ove biljke će učiniti da bolje spavate

51 pregleda 0 komentar(a)
aloe vera, Foto: Shutterstock
aloe vera, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2016. 15:17h

Pronađite mjesta u svom stanu za neku od ovih biljaka - nećete zažaliti, piše portal Index.hr.

Jasmin. Brojna su istraživanja pokazala i dokazala pozitivne efekte jasmina - od kvalitetnijeg sna, preko smanjenja anksioznosti pa sve do boljeg raspoloženja nakon buđenja.

Lavanda se koristi za sapune, šampone, sredstva za čišćenje, ali ta biljka pomaže i u liječenju nesanice i tjeskobe. Istraživači su takođe puno puta dokazali kako njen miris ima sedativan efekat, što je upravo ono što svako od nas treba pred spavanje.

Gardenija. Biljka bijelih cvjetova, navodno ima slični efekat kao i tablete za spavanje, iako je istraživanje sprovedeno samo na miševima. ali, oni koji su udisali njen miris, bili su manje aktivni od onih koji to nisu radili. Vrijedi isprobati, zar ne? A ako ništa drugo, ova biljka će biti predivna dekoracija.

Aloe vera. Osim što ima brojna ljekovita svojstva, aloe vera ima sposobnost uklanjanja štetnih hemikalija u vazduhu, što drugim riječima znači da pročišćava vazduh u tvojoj spavaćoj sobi ili bilo kojoj drugoj prostoriji. Kada su štetne hemikalije prisutne u visokom procentu, biljka će po sebi razviti smeđe mrlje te na taj način te informisati o situaciji.

Crvena dracena. Osim što je vizuelno atraktivna, ona uklanja i razne toksine. Ali, prije nego je nabaviš, moraš znati da može izrasti i do 1 metar i da joj je itekako potrebno sunce.

Bonus video: