Građani plaćaju još 38.750 eura zbog greške tužilaštva

"Prije odlaska u pritvor, bavio se poljoprivredom i preprodajom suhomesnatih proizvoda”...
211 pregleda 0 komentar(a)
afrodita, Foto: Uprava policije
afrodita, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 23.01.2016. 07:35h

Vrhovni sud odbacio je kao neosnovanu reviziju zaštitnika imovinsko pravnih interesa države Crne Gore i potvrdio presude nižestepenih sudova, kojim je Vojislavu Savkoviću dosuđeno da se isplati 38.750 eura zbog neosnovanog hapšenja i pritvora dugog gotovo 16 mjeseci.

Podgoričanin je prethodno pred vijećem sutkinje Valentine Pavličić oslobođen optužbe da je počinio krvično djelo - trgovina ljudima, u predmetu Afrodita.

Savkovića je zastupao advokat Dušan Lukšić, koji je tužbom protiv države tražio da se njegovom klijentu isplati 50.000 eura, na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed povrede ugleda, časti i slobode.

Presudom podgoričkog Višeg suda potvrđena je presuda Osnovnog suda, kojom je odlučeno da se djelimično usvaja Savkovićev tužbeni zahtjev, odnosno da se država obavezuje da Savkoviću isplati 38.750 eura sa zakonskom kamatom od 17. aprila 2015. pa do konačne isplate.

Protiv drugostepene presude, država je izjavila reviziju, za koju je Vrhovni sud našao da je neosnovana.

“Bez osnova su navodi revizije, kojima se ukazuje na pogrešnu primjenu materijalnog prava, jer i po nalaženju ovog suda pravilno su nižestepeni sudovi primijenili materijalno pravo. Iz spisa predmeta proizilazi da je Savković oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo trgovina ljudima i da je proveo u pritvoru 15 mjeseci i 19 dana. Utvrđeno je da je u vrijeme pritvaranja imao 32 godine, da je bio oženjen i otac dvoje djece, da je lošeg imovnog stanja i da ranije nije bio osuđivan”, piše u odluci Vrhovnog suda.

Dodaje se da je utvrđeno i da je njegovo pritvaranje i pokretanja krivičnog postupka izazvalo veliko interesovanje javnosti.

“Prije odlaska u pritvor bavio se poljoprivredom i preprodajom suhomesnatih proizvoda. Pravilno su postupili nižestepeni sudovi kada su zahtjev Savkovića djelimično usvojili. Polazeći od odredbe ZKP i Ustava, tužiocu pripada pravo na naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed povrede ugleda, časti i slobode, zbog neosnovanog lišenja slobode. Prilikom određivanja visine naknade, sudovi su pravilno cijenili sve subjektivne i objektivne okolnosti od kojih zavisi dosuđena naknada. Nižestepeni sudovi pravilno su imali u vidu, da je tužiocu bilo stavljeno na teret jedno od najtežih krivičnih djela, da je u vrijeme određivanja pritvora bio mlad, porodičan čovjek, primjernog vladanja jer ranije nije bio osuđivan, lošeg imovnog stanja. Osim toga, prilikom odmjeravanja naknade, pravilno su nižestepeni sudovi uzeli u obzir dužinu trajanja pritvora, uslove u kojima je tužilac boravio u pritvoru i da je o ovom događaju bila informisana javnost a što je kod tužioca nesumnjivo stvaralo duševne patnje... Naknada ima karakter satisfakcije i treba da uspostavi ravnotežu u poremećenoj psihi tužioca izazvanoj trpljenjem fizičkih patnji za vrijeme boravka u pritvoru”, piše u presudi Vrhovnoh suda.

Jedino je brat tada bio uz Vojislava

U presudi Višeg suda piše i da je “lišenje slobode Vojislavu Savkoviću teško palo” i da ga je u pritvoru posjećivao jedino brat.

“Prije odlaska u pritvor bavio se poljoprivredom i preprodajom suhomesnatih proizvoda. Tokom boravka u pritvoru koristio je terapiju za smirenje. Nakon izlaska iz pritvora naišao je na negodovanje sredine u kojoj živi. Okolina i dalje ne vjeruje da je nevin za krivično djelo stavljeno mu na teret. Polazeći od tih okolnosti i cijeneći težinu krivičnog djela koja je tužiocu stavljena na teret, kao i ishod predmetnog postupka, pravilno je postupio prvostepeni Osnovni sud u Podgorici kada je dosudio iznos od 38.500 eura. Dosuđeni iznos adekvatan je i primjeren svim štetnim posljedicama vezanim za ličnost tužioca, proisteklih iz neosnovanog lišenja slobode”, piše u presudi.

Bonus video: