Neobična teorija: Muškarci ne varaju zbog seksa

Psihoterapeut Geri Njumen smatra da je pronašao glavni razlog zašto su muškarci nevjerni u vezi a, ako je vjerovati njegovim navodima, on uopšte nema veze sa seksom niti fizičkom privlačnošću uopšte
172 pregleda 5 komentar(a)
prevara, preljuba, par, Foto: Shutterstock
prevara, preljuba, par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.01.2016. 20:34h

Od kada postoji monogamija, postoji i varanje partnera. Šta navodi ljude na upuštanje u seksualne aktivnosti van veze ili braka? Naročito muškarce?

Psihoterapeut Geri Njumen smatra da je pronašao glavni razlog zašto su muškarci nevjerni u vezi a, ako je vjerovati njegovim navodima, on uopšte nema veze sa seksom niti fizičkom privlačnošću uopšte.

Njumen je na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 200 nevjernih muškaraca došao do nesvakidašnjeg zaključka - na osnovu sakupljenih podataka smatra da je glavni razlog prevare zapravo emotivna neispunjenost.

Psihoterapeut je na osnovu ovog saznanja zaključio da su pripadnici muškog pola osjetljiviji nego što se to u današnjem društvu obično smatra. Ukoliko ne dobijaju dovoljno emotivne pažnje u trenutnoj vezi, oni će jednostavno biti primorani na to da je potraže na nekom drugom mjestu.

Prema sakupljenim podacima, 48 odsto muškaraca je svoju prevaru opravdalo emotivnim nezadovoljstvom, dok je njih 40 ojsto zadovoljstvo pokušalo da pronađe na radnom mjestu zbog činjenice da su kolege sklonije davanju komplimenata za njihove uspjehe.

Psihoterapeut ističe da fizička privlačnost igra ulogu u podsticanju na prevaru, ali ona nije onolika kolika se na prvi pogled čini. Prema Njumenovim podacima, čak 88 odsto muškaraca varalo je partnerku sa manje atraktivnom ženom.

Još jedan faktor u odluci da se prepuste varanju jeste iskustvo prijatelja. Ukoliko je muškarac okružen ljudima koji imaju iskustvo u vanbračnim seksualnim aktivnostima, veća je vjerovatnoća da će se dotad vjeran muž upustiti u “zabranjeno druženje”.

Takođe, 68 odsto ispitanih muškaraca je nakon varanja osjetilo grižu savjesti.

Klix.ba

Bonus video: